Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School in Groningen

Woonhuis

Turfsingel 64 A
9711VW Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1937
Architect: S.J. Bouma Bouma 1937 S.J. Bouma


Beschrijving van Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School

Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Turfsingel en op de hoek met de Walstraat en de Gymnasiumstraat,bestaande uit in totaal 22 beneden- en bovenwoningen, gebouwd in 1937 in opdracht van de gemeente door S.J. Bouma in de stijl van de Delftse School. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Omschrijving Het woningbouwcomplex is opgetrokken op een H-vormige plattegrond en telt drie bouwlagen met een zolderverdieping onder individuele tuitgevels met zadeldaken, belegd met een zwart geglazuurde Hollandse pan. Achter op de daken staan karakteristieke zware gemetselde schoorstenen met borden. De brede middenvleugel ligt circa acht meter achter de rooilijn van de Turfsingel. De lage muren aan de straat, de toegangspoorten, de galerijtrappen en de gevel van de begane grond zijn opgetrokken uit een zwartbruine gesinterde steen. De constructieve hoekdelen zijn vervaardigd van beton. De gevels van de eerste en tweede verdieping en de tuitgevels zijn opgetrokken uit een platte rode steen. De poortdoorgangen en de portieken op de begane grond zijn met een rondboog gesloten. De poorten zijn overkapt en gedekt met keramische leien. De een-, twee- of driedelige houten vensters hebben een kruisroedeverdeling en zijn rechtgesloten met een betonnen latei en een hanekam (anderhalfsteens). Twee grote trappen aan weerszijden van het complex leiden naar een galerij op de eerste verdieping waaraan de voordeuren liggen, die zijn gevat in een geprofileerd betonnen kader. Enkele vensters hebben houten luiken. In de geveltoppen zijn rondboogvensters aangebracht, muurankers en zaagtand metselverband. In de zuidelijke zijgeveltop is zeventiende-eeuws natuursteen materiaal gebruikt: barokke voluten, guirlandes, een tympaan en consoles. De achtergevel is grotendeels uit een (goedkopere) perssteen opgetrokken. Enkel de zichtbare gedeelten van de achtergeveltoppen zijn uit bruine baksteen opgetrokken. Waardering Woningbouwcomplex, bestaande uit 22 woningen en gebouwd in 1937 naar ontwerp van de Groninger architect S.J. Bouma in de stijl van de Delftse School, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege zijn stilistische en ruimtelijke kwaliteit, alsmede vanwege zijn sociaal-maatschappelijke betekenis voor de geschiedenis van de vooroorlogse volkshuisvesting in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486455
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School in Groningen

Bedrijfspand met bovenwoning in eclectische bouwstijl

Turfsingel 47A
Groningen
Inleiding BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Turfsingel, gebouwd in 1880, vermoede..

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Turfsingel 51A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Turfsinge..

Witgepleisterd hoekpand met Vlaamse top

Turfsingel 45
Groningen
Pand zonder verdieping onder dwars zadeldak, waarvoor grote Vlaamse top met halsgeveltje en twee vensters. Ingang omlijst; vier zesruitsvens..

Praedinius Gymnasium

Turfsingel 82
Groningen
Inleiding STEDELIJK GYMNASIUM, genaamd Praediniusgymnasium, geheel vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Turfsingel op het terrein v..

Stadsschouwburg

Turfsingel 86
Groningen
Inleiding STADSSCHOUWBURG, geheel vrijstaand gesitueerd aan de Turfsingel op het terrrein van het vroegere provinciale kruithuis, gebouwd in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School in Groningen

Foto's (2)