Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Turfsingel 51 A
9712KK Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Turfsingel, gebouwd in circa 1880 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als beneden- en bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak. De voorgevel is vier travee├źn breed. De gevels (voor- en zijgevel die in het zicht is gekomen) zijn gepleisterd. De zijgevel bezit op de vlakken die boven de voormalige belender uitstaken, getrokken voegen. Ook de voorgevel is voorzien van schijnvoegen. De venster- en deuropeningen zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met cannelures, negblokjes, sluitstenen en op de hoeken diamantkoppen. De gekoppelde toegangsdeuren met bovenlichten van de onder- en bovenwoning zijn in de rechter travee ondergebracht. Onder de eveneens rechtgesloten T-vensters van de verdieping is pleisterwerk aangebracht, dat versierd is met diamantkoppen en palmetten. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met decoratieve consoles, die de geprofileerde bakgoot steunen. De goot is in het midden onderbroken door een uitgebouwde, gepleisterde kajuit met een klein houten balkon. In de kajuit bevindt zich een segmentboogvormig gesloten openslaande deur met lijstwerk in dezelfde uitdossing als bij de overige muuropeningen. De kajuit ontving een zadeldak. De goot rust op golfvormige consoles. De achtergevel is grijs gestuct en bevat de oorspronkelijke zes-ruitsvensters met hardstenen vensterbanken. Inwendig is de oorspronkelijke indeling redelijk bewaard gebleven. Van belang onder meer de geornamenteerde stuc plafonds in de voorkamers net zwartmarmeren schouwen en houten paneeldeuren. De voorkamer op de verdieping bezit vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Waardering WOONHUIS, met een zorgvuldig vormgegeven gevel met een classicistischdecoratieschema, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de westelijke gevelwand van de Turfsingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Bedrijfspand met bovenwoning in eclectische bouwstijl

Turfsingel 47A
Groningen
Inleiding BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Turfsingel, gebouwd in 1880, vermoede..

Witgepleisterd hoekpand met Vlaamse top

Turfsingel 45
Groningen
Pand zonder verdieping onder dwars zadeldak, waarvoor grote Vlaamse top met halsgeveltje en twee vensters. Ingang omlijst; vier zesruitsvens..

Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School

Turfsingel 64A
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Turfsingel en op de hoek met de Walstraat en de Gymnasiumstraa..

Wit gepleisterd pand

Martinikerkhof 22
Groningen
Twee panden onder een hoog schilddak met twee kleine hoekschoorstenen.

Praedinius Gymnasium

Turfsingel 82
Groningen
Inleiding STEDELIJK GYMNASIUM, genaamd Praediniusgymnasium, geheel vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Turfsingel op het terrein v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)