Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Trompbrug in Groningen

Weg En Waterwerk

Trompsingel/Veemarktstraat-Trompstraat
9700AA Groningen
Groningen

Bouwjaar: in of kort na 1879 1996 (vernieuwd) 1879 in of kort na 1879 1996 (vernieuwd)


Beschrijving van Trompbrug

Inleiding DRAAIBRUG, genaamd Trompbrug, gelegen over het Verbindingskanaal ten zuiden van de binnenstad van Groningen, ontworpen in 1879 als verbinding tussen de binnenstad en de Oosterpoortwijk. De brug heeft als fiets- en loopbrug tussen de binnenstad en de Oosterpoortwijk nog steeds een belangrijke functie. Omschrijving De 2.80 meter brede en 34 meter lange welijzeren draaibrug met aan de zuidzijde een vast gedeelte en aan de noordzijde een draaibrug bestaat uit ongelijke armen. De lange arm overspant de in het midden van het Verbindingskanaal gelegen doorvaartopening. Aan beide zijden van deze opening zijn in het kanaal houten geleidewerken aanwezig. De draaibrug heeft een tuiwerk. Ter plaatse van de draaipijler bevinden zich aan weerszijden van het rijdek ijzeren koningstijlen, uitgevoerd als vakwerken, die de tuistaven dragen. Deze stijlen zijn in de dwarsrichting van de brug met elkaar verbonden door een boogvormige koppelstaaf. De tuistaven ondersteunen de ijzeren balken, die het brugdek dragen. Bovendien worden deze balken nog ondersteund door schoren vanuit het draaipunt. De brug draait op een spil. De draaipijler is rond en gemetseld van baksteen met een afdekking van hardsteen. Het vaste brugdeel wordt eveneens ondersteund door ijzeren balken, die op twee houten jukken in het kanaal rusten. De leuningen van de brug zijn van platijzer en ingedeeld in vakken met diagonalen in envelopppevorm. De brug heeft aan beide zijden gemetselde landhoofden, die met hardsteen zijn afgedekt. Waardering DRAAIBRUG, genaamd Trompbrug, fraai en zuiver geconstrueerd voorbeeld van een draaibrug met tuiwerk, een brugtype dat, in ijzer uitgevoerd, vooral in de noordelijke provincies tussen 1860 en 1914 veel toepassing vond. Als vroeg en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van dit brugtype is de Trompbrug van algemeen belang alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de bruggenbouw en vanwege zijn betekenis voor de infrastructuur van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486425
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Trompbrug
De Trompbrug in 1998
De Trompbrug in 1998
Algemene gegevens
Locatie Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 35′ OL
Overspant Verbindingskanaal
Bouw
Ingebruikname 1879
Trompbrug (Groningen)
Trompbrug (Groningen)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Trompbrug is een brug in de stad Groningen, gelegen in de Diepenring over het Verbindingskanaal. De brug verbindt het centrum met de Oosterpoortwijk.

De brug wordt ook wel Kleinbruggetje (Gronings: Klainbrugje) of Kattenbruggetje (Gronings: Kattenbrugje) genoemd.

Beschrijving

Over het in 1879 gegraven Verbindingskanaal ligt een aantal bruggen voor het verkeer, waaronder de Herebrug en de Emmabrug. De Trompbrug is een welijzeren draaibrug met tuiwerk, die over het kanaal werd aangelegd voor voetgangers. Het ontwerp van de 'loopbrug over het verbindingskanaal van het Winschoter met het Hoornsche Diep' stamt uit 1877.[1] De brug is 34 meter lang en 2,80 meter breed en wordt tegenwoordig gebruikt door voetgangers en fietsers. Aan de zuidzijde is een vast gedeelte, het gedeelte aan de noordzijde is draaibaar. Ter hoogte van de ronde bakstenen draaipijler zijn aan weerszijden koningstijlen geplaatst die tuistaven dragen. De staven ondersteunen de ijzeren balken waarop het brugdek rust. Aan beide zijden van de brug zijn gemetselde landhoofden aangebracht, afgedekt met hardsteen.

De brug werd in 1995 in het Monumentenregister opgenomen als rijksmonument, omdat het wordt beschouwd als fraai en zuiver geconstrueerd voorbeeld van een draaibrug met tuiwerk, een brugtype dat, in ijzer uitgevoerd, vooral in de noordelijke provincies tussen 1860 en 1914 veel toepassing vond. Als vroeg en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van dit brugtype is de Trompbrug van algemeen belang alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de bruggenbouw en vanwege zijn betekenis voor de infrastructuur van de stad Groningen.[2] In 1996 werd de brug grondig gerestaureerd.

Trompbrug richting Oosterpoortwijk

Zie ook


Monumenten in de buurt van Trompbrug in Groningen

Voormalig graanpakhuis

Trompkade 8
Groningen
Inleiding PAKHUIS, markant gesitueerd aan het Winschoterdiep nabij de Trompbrug en de Oosterhaven, aan weerszijden gescheiden door smalle ga..

Eclectisch herenhuis

Radesingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Eclectisch herenhuis

Radesingel 17
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Radesingel 15
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Herenhuis in eclectische bouwtrant

Radesingel 13
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Kaart & Routeplanner

Route naar Trompbrug in Groningen

Foto's (1)