Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn in Groningen

Gebouw

Steentilstraat 2
9711GM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1931
Architect: T.P. Wilschut Wilschut T.P. Wilschut


Beschrijving van Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn

Inleiding WINKELPAND MET MAGAZIJN, markant gesitueerd op de hoek van het Gedempte Kattendiep, het Gedempte Zuiderdiep en de Steentilstraat, gebouwd in 1931 als filiaal vor de Firma De Gruyter naar ontwerp van P. Wilschut uit Den Bosch in een bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl. Het gebouw is thans nog als winkel in gebruik. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een wigvormige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een steil, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte gotische pan. De gevels zijn opgetrokken uit forse roodbruine handvormsteen met brede voegen. De zuidwest hoek van het gebouw kreeg een monumentaal accent in de vorm van een afgeschuinde hoek en een torenachtige opbouw, waarin een verticale raamstrook met kleurig glas-in-lood is aangebracht. De pui van de winkel is bekleed met een blauw en groen getinte betegeling. Boven de voordeur in de afgeschuinde hoek is een rondgezet bovenlicht met glas-in-lood in de stijl van de Art Déco aangebracht. De penanten bezitten kapiteelachtige bekroningen, die versierd zijn met geometrische vormen. In de gevel zijn rechtgesloten vensters aangebracht met zware houten kozijnen met een fijne roedeverdeling. De gevels worden afgesloten door een houten bakgoot met een fors overstek. De uitgebouwde hoek is bekroond met decoratieve keramische elementen. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke houten kruideniersschappen en een fraai gekleurd tegelfries met abstracte bloemmotieven. Waardering Winkelpand, met een buitengewoon decoratieve en expressieve architectonische vormgeving in een mengeling van de Amsterdamse School-stijl en de Art Déco-stijl naar ontwerp van de Bossche architect P. Wilschut, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege het belang van zijn stedebouwkundige situering op de kruising van verschillende zichtassen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486415
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het pand Steentilstraat 2 in de Nederlandse stad Groningen is een winkelpand in expressionistische stijl, dat is aangewezen als rijksmonument.

Beschrijving

Het pand Steentilstraat 2 in 2011

Het winkelpand staat op de hoek van de Steentilstraat en het Kattendiep en werd in 1931 gebouwd als filiaal van de kruidenierswinkelketen De Gruyter. Het werd ontworpen door T.P. Wilschut (1905-1961), die ruim dertig jaar de "huisarchitect" van deze firma was.

Het pand, dat is gebouwd in een stijl waarin elementen van de Amsterdamse School en de Art Deco te herkennen zijn, bestaat uit drie bouwlagen onder een steil en afgeknot schilddak, dat is belegd met zwarte dakpannen. De gevels zijn opgemetseld uit grote, roodbruine en met de hand gevormde bakstenen en voorzien van brede voegen. De vensters zijn rechtgesloten en uitgevoerd met zware houten kozijnen en ramen met een fijnmazige roedenverdeling. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een houten en met een breed overstek uitgevoerde bakgoot. De zuidwestelijke hoek van het pand is afgeschuind en uitgebouwd tot een torenachtige vorm, waarin een lange, verticale raamstrook met gekleurd glas in lood is geplaatst en die aan de bovenzijde is voorzien van decoratieve keramische randpannen. De winkelpui is uitgevoerd in de karakteristieke blauwe wandtegels die tot de huisstijl van de firma De Gruyter behoorden. Boven de voordeur is een rond bovenlicht met glas in lood geplaatst, dat een Art Deco-vormgeving heeft. De penanten van de pui worden bekroond door kapiteelachtige vormen met geometrische versieringen. In de winkel zijn nog de originele kruidenierschappen en een tegelfries met gekleurde bloemmotieven aanwezig.

Toen De Gruyter eind jaren zestig bij een reorganisatie alle winkels met een vloeroppervlakte kleiner dan 100 m² afstootte, werd het pand verkocht aan de gemeente Groningen. Deze wilde het laten slopen ten behoeve van een reconstructie van het kruispunt Steentilstraat-Rademarkt-Zuiderdiep-Oosterstraat, die deel uitmaakte van een plan om het verkeer in de Groninger binnenstad beter te laten doorstromen. Als gevolg echter van wisselingen in de samenstelling van het college van B&W en daarmee gepaard gaand voortschrijdend inzicht, besloot de gemeente in 1977 tot invoering van een gewijzigd verkeerscirculatieplan. De voorgenomen sloop was daarmee van de baan en het pand werd weer verkocht. Nog datzelfde jaar werd in het gebouw de schoenenzaak gevestigd die er anno 2014 nog steeds in zit. De eigenaar daarvan, Koos Prenger, wilde aanvankelijk het interieur moderniseren en nam daartoe zelf hamer en beitel ter hand, doch slechts voor een halfuurtje: "Het was de tijd waarin alles modern moest en ik wilde wel mee. De eerste tegel knapte en toen realiseerde ik me waar ik eigenlijk mee bezig was. Sinds die dag is alles intact gebleven."

In 1994 werd het winkelpand aangewezen als rijksmonument, "vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege het belang van zijn stedebouwkundige situering op de kruising van verschillende zichtassen".


Monumenten in de buurt van Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn in Groningen

Eenvoudig pand met kroonlijst (De Jongens van Hemmes)

Steentilstraat 10
Groningen
Eenvoudig pand onder zadeldak, voor afgeschuind; gevel afgesloten door forse kroonlijst. Boven de pui zesruitsvensters en drie lage vensters..

Tweeling halsgevel

Steentilstraat 12
Groningen
Tweeling-halsgevel met baksteen gedekt door segmentvormige bekroning. Gebeeldhouwde aanzetkrullen. Onder de beide middelste door draperie om..

Panden met twee verdiepingen (De vergulde pomp)

Gedempte Kattendiep 15
Groningen
Pand met twee volledige verdiepingen onder zadeldak. Voorgevel in de 19e eeuw verhoogd, afgesloten met zware kroonlijst en versierd met stuc..

Pand met gele pui (4 Roses)

Oosterstraat 71
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen, de voorgevel is boven lage zoldervensters afgesloten door een forse..

Pand met rococo-voorgevel

Oosterstraat 69
Groningen
Diep onderkelderd pand met verdieping en lagere zolderverdieping onder zadeldak, later aan de voorzijde van een schild voorzien met topschoo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)