Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn in Groningen

Steentilstraat 2
9711GM Groningen

Architect: T.P. Wilschut Wilschut T.P. Wilschut

Beschrijving van Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn

Inleiding WINKELPAND MET MAGAZIJN, markant gesitueerd op de hoek van het Gedempte Kattendiep, het Gedempte Zuiderdiep en de Steentilstraat, gebouwd in 1931 als filiaal vor de Firma De Gruyter naar ontwerp van P. Wilschut uit Den Bosch in een bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl. Het gebouw is thans nog als winkel in gebruik. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een wigvormige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een steil, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte gotische pan. De gevels zijn opgetrokken uit forse roodbruine handvormsteen met brede voegen. De zuidwest hoek van het gebouw kreeg een monumentaal accent in de vorm van een afgeschuinde hoek en een torenachtige opbouw, waarin een verticale raamstrook met kleurig glas-in-lood is aangebracht. De pui van de winkel is bekleed met een blauw en groen getinte betegeling. Boven de voordeur in de afgeschuinde hoek is een rondgezet bovenlicht met glas-in-lood in de stijl van de Art Déco aangebracht. De penanten bezitten kapiteelachtige bekroningen, die versierd zijn met geometrische vormen. In de gevel zijn rechtgesloten vensters aangebracht met zware houten kozijnen met een fijne roedeverdeling. De gevels worden afgesloten door een houten bakgoot met een fors overstek. De uitgebouwde hoek is bekroond met decoratieve keramische elementen. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke houten kruideniersschappen en een fraai gekleurd tegelfries met abstracte bloemmotieven. Waardering Winkelpand, met een buitengewoon decoratieve en expressieve architectonische vormgeving in een mengeling van de Amsterdamse School-stijl en de Art Déco-stijl naar ontwerp van de Bossche architect P. Wilschut, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege het belang van zijn stedebouwkundige situering op de kruising van verschillende zichtassen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)