Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Woonhuis

Steentilstraat 25
9711GK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 17e/18e eeuw ca. 1870 (verb.) 1800 17e/18e eeuw ca. 1870 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis met jongere winkelpui

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat op de hoek met de smalle Battengang, van oorsprong zeventiende eeuws of achttiende eeuws pand, verbouwd in circa 1870 en voorzien van een monumentale lijstgevel en een winkelpui in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfspand. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een zadeldak, belegd met een Hollandse pan. Aan de zijde van de Battengang bezit het gebouw een nagenoeg blinde achttiende-eeuwse langsgevel van donkerrode baksteen, die afgesloten wordt door een eenvoudige bakgoot. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en geheel gepleisterd en van schijnvoegen voorzien. De voorgevel wordt afgesloten door een monumentale kroonlijst met een geprofileerde bakgoot, die rust op een viertal consoles die met loofwerk zijn versierd. De gehele breedte van de begane grond wordt ingenomen door een houten winkelpui die is opgebouwd uit een compositie van vlak besneden zijpilasters waarop een uitgekraagde en geprofileerde architraaf rust, die gesteund wordt door dubbelerolwerk consoles. De pui is ingedeeld met een symmetrisch bedrijfsdeel van een deur met flankerende hoge ramen. Links in de pui is de woningtoegang gesitueerd, voorzien van een bovenlicht en stoepplaat. Alle puiramen zijn segmentboogvormig gesloten en gedecoreerd met ingezwenkte hoeken. De tussenstijlen ondersteunen tevens de architraaf en zijn eveneens voorzien van rolwerk consoles. De verdieping bevat drie originele, schuivende zes-ruitsvensters, die zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven. De kozijnen rusten op geprofileerde onderdorpels. De vensters zijn segmentboogvormig gesloten met ingezwenkte hoeken. De schijnvoegen in de bepleistering geven hier een suggestie van strekken. Deze constructieve en decoratieve uitmonstering herhaalt zich in de mezzanine-verdieping. Waardering Woonhuis, van oorsprong zeventiende of achttiende eeuws met een monumentale architectonische vormgeving in eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gave representant van de voor de negentiende eeuw karakteristieke eclectische bouwstijl, alsmede vanwege de originaliteit en harmonieuze kwaliteit van de lijstgevel en de winkelpui. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk onderdeel van een reeks monumentale panden in de zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486403
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Pand van drie traveeën breed met middenrisaliet

Steentilstraat 27
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder flauwhellend zadeldak. De gevel geleed door een middenrisaliet, in de kroonlijst; zes con..

Kledingatelier met kantoren en magazijn

Steentilstraat 21
Groningen
Inleiding KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat en de B..

Twee panden met geblokte kroonlijst (Kol Tabaksspeciaalzaak)

Steentilstraat 30
Groningen
Twee panden onder zadeldak, gevels afgesloten door geblokte gootlijst. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 35 van 23 a..

Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl

Steentilstraat 19
Groningen
Inleiding KANTOORGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat, ge..

Wit gepleisterd pand

Steentilstraat 32
Groningen
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel. Vijf muurankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)