Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kledingatelier met kantoren en magazijn in Groningen

Nijverheid Industrie

Steentilstraat 21
9711GJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1908
Architect: K. Bolhuis Bolhuis 1908 K. Bolhuis


Beschrijving van Kledingatelier met kantoren en magazijn

Inleiding KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat en de Battengang, gebouwd in 1908 in opdracht van L. van Dam (Firma Muller & Co.) naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis in Overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en het aansluitende magazijn is in gebruik als studentenhuisvesting en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. Het gevelmuurwerk is opgemetseld uit rode baksteen en voorzien van een natuurstenen borstwering. Voor de voordeur ligt een tweetredige hardstenen stoep. De winkelpui is zeer opengewerkt met rondbogen en smalle muurdammen, die als pilasters met kapitelen zijn vormgegeven. De bovenlichten hebben een fijne roedeverdeling en bevatten kleurig glas-in-lood. Op de eerste verdieping is over de volle breedte van de voorgevel een groot, driedelig venster aangebracht onder een segmentboog met natuurstenen negblokken. De boog wordt gesteund door twee smalle muurdammen. Op de tweede verdieping bevindt zich in het midden een driedelig, rechtgesloten venster met gerende hoeken, geflankeerd door twee rondboogvensters. Deze vensters zijn met gietbetonnen constructiedelen gesloten. De kajuit is opgemetseld uit het gevelvlak en is rondgesloten. Aan weerszijden zijn twee penanten opgemetseld. De lange zijgevel bevat om de hoek een rondboogvenster, behorend bij de winkelpui. Waardering KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, met een zorgvuldige architectonische vormgeving met kenmerken van de Vernieuwingsarchitectuur van rond de eeuwwisseling, naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de oospronkelijkheid van het ontwerp en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen, in het bijzonder de confectie-industrie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kledingatelier met kantoren en magazijn in Groningen

Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl

Steentilstraat 19
Groningen
Inleiding KANTOORGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat, ge..

Woonhuis met jongere winkelpui

Steentilstraat 25
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat op de hoek met de smalle Bat..

Pand van drie traveeën breed met middenrisaliet

Steentilstraat 27
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder flauwhellend zadeldak. De gevel geleed door een middenrisaliet, in de kroonlijst; zes con..

Twee panden met geblokte kroonlijst (Kol Tabaksspeciaalzaak)

Steentilstraat 30
Groningen
Twee panden onder zadeldak, gevels afgesloten door geblokte gootlijst. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 35 van 23 a..

Wit gepleisterd pand

Steentilstraat 32
Groningen
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel. Vijf muurankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)