Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl in Groningen

Gebouw

Steentilstraat 19
9711GJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1936
Architect: D. Smit Jr. Smit D. Smit Jr.


Beschrijving van Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl

Inleiding KANTOORGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat, gebouwd in 1936 in opdracht van de Fa. J.J. Geubels als kantoorgebouw met showrooms naar ontwerp van de destijds in Groningen werkzame architect D. Smit Jr. in een verstrakte versie van de Amsterdamse School-stijl. De winkelpui is in 1982 veranderd. Het gebouw is thans in gebruik als leslokalen van de kunstacademie. Omschrijving Het hoge, boven de aangrenzende gebouwen uitstekende gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een plat dak. De gevel wordt afgesloten door een gemetselde borstwering. De vernieuwde winkelpui op de begane grond is gevat in een breed, zwart marmeren kader. Het gevelmuurwerk van de verdiepingen is opgetrokken uit roodbruine baksteen. De drie raamtraveeën brede gevel wordt sterk verticaal geleed door reeksen overhoeks geplaatste erkervensters in de hoektraveeën, die over drie bouwlagen doorlopen. De erkers worden aan weerszijden omlijst door bakstenen penanten. De smalle middenstrook tussen de vensterhelften is bekleed met een smalle betonnen strip die eveneens over drie bouwlagen doorloopt en aan de bovenzijde is bekroond met een verticaal betonnen sierelement. De erkerpartijen worden afgesloten door een borstwering met zinkafdekking. In de middentravee zijn brede rechtgesloten vensters met een roedeverdeling geplaatst. Waardering Kantoorgebouw, opgetrokken in een zakelijke stijl, typisch voor de jaren dertig van de twintigste eeuw, met elementen van de strakkere versie van de Amsterdamse School, naar ontwerp van de destijds in Groningen werkzame architect D. Smit Jr., van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische kwaliteit van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een opvallend element in de omgeving van de Steentilstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486390
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl in Groningen

Kledingatelier met kantoren en magazijn

Steentilstraat 21
Groningen
Inleiding KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat en de B..

Woonhuis met jongere winkelpui

Steentilstraat 25
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat op de hoek met de smalle Bat..

Twee panden met geblokte kroonlijst (Kol Tabaksspeciaalzaak)

Steentilstraat 30
Groningen
Twee panden onder zadeldak, gevels afgesloten door geblokte gootlijst. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 35 van 23 a..

Pand van drie traveeën breed met middenrisaliet

Steentilstraat 27
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder flauwhellend zadeldak. De gevel geleed door een middenrisaliet, in de kroonlijst; zes con..

Wit gepleisterd pand

Steentilstraat 32
Groningen
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel. Vijf muurankers.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl in Groningen

Foto's (1)