Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken in Groningen

Woonhuis

Stationsstraat 6
9711AS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1884
Architect: W. van der Heide Heide W 1884 W. van der Heide


Beschrijving van Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse representatieve herenhuizen, gebouwd in 1884 naar ontwerp van de uit Leeuwarden afkomstige architect W. van der Heide in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en woonhuis. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een hoog, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Lucas Ijsbrandpan. Het voordakschild bevat een zware kajuit, die versierd is met pilasters, gebosseerde blokken, een kroonlijst en een door een siervaas doorbroken tympaan. In de kajuit bevindt zich een rondvenster. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst van gebosseerde velden tussen consoles onder een geprofileerde bakgoot. De voorgevel is drie travee├źn breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen, verlevendigd met stuc speklagen en verticaal geleed door een stelling van half-zuilen die de middelste travee flankeren; op de eerste verdieping zijn deze Toscaans en op de tweede verdieping Ionisch vormgegeven. Het souterrain is voorzien van een hardstenen plint. De liggende vensters van het soutterrain worden gedekt door flauwe segmentbogen. Links is in de tot portiek verdiepte ingangspartij een hardstenen trap van vijf treden aangebracht. Inwendig is de portiek gestuct. De opening is, evenals de vensters halfrond gesloten; de negblokken sluiten op de gevelbanden aan. De begane grond wordt afgesloten door een kroonlijst met een fries van trigliefen en metopen met rozetvormige ornamenten. De eveneens rondgesloten verdiepingsvensters hebben een over de volle breedte van de gevel doorlopende vensterbank-band. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk en bevat openslaande tuindeuren en rechtgesloten T-vensters op de verdieping. Inwendig nog van belang de hal met witmarmeren vloer en rijk geornamenteerd stuc plafond met druivetrossen, de gang met bewerkte houten trap, geornamenteerd stuc plafond in de voorkamer op de eerste verdieping en twee gietijzeren roosvensters in de noordelijke zijgevel. Waardering Herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met kenmerken van het neo-classicisme, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect W. van der Heide, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van de gevelcompositie. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de representatieve straatwand van de Stationsstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486377
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken in Groningen

Voormalig hotel

Stationsstraat 7A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van de eind negentiende-eeuwse, nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande ..

Zuiderkerk

Stationsstraat 12
Groningen
Inleiding KERKGEBOUW, genaamd de Zuiderkerk, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande oos..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 9A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse r..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, markant gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Ganzevoortsingel en deel uitmakend van de nagenoeg gesloten w..

Herenhuis in neorenaissance-stijl

Coehoornsingel 117
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in een rijk ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken in Groningen

Foto's (1)