Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hotel in Groningen

Gebouw

Stationsstraat 7 A
9711AR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1882
Architect: W. van der Heide Heide W 1882 W. van der Heide


Beschrijving van Voormalig hotel

Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van de eind negentiende-eeuwse, nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit representatieve herenhuizen, van de aangrenzende panden gescheiden door smalle gangen, gebouwd in 1882 als hotel naar ontwerp van de uit Leeuwarden afkomstige architect W. van der Heide in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. De langgerekte aanbouw aan de achterzijde is van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en wooneenheden. Omschrijving Het hoge, monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met een voordakschild, gedekt met leien met in het midden een forse kajuit. De gevel wordt afgesloten door een vlakke gevellijst met consoles onder de door de kajuit onderbroken geprofileerde bakgoot. De vijf travee├źn brede bakstenen lijstgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met dorpelbanden van kunststeen. De begane grond is geheel gepleisterd in een bloksuggestie van bosseringen en diamantkoppen. In de middelste travee is de tot een portiek verdiepte ingangspartij aangebracht. Deze portiek heeft een hardstenen stoep van drie treden, een bekleding van pleister en een tongewelf met rozetten. Een brede gestucte lijst loopt zowel bij de eerste als tweede verdieping als borstwering over de volle breedte van de gevel. Deze wordt op beide verdiepingen in het midden onderbroken door een balkon dat op bewerkte consoles rust en voorzien is van een balustrade. Op de verdiepingen hebben de hoeken aan weerszijden van de middentravee gecanneleerde pilasters. De kajuit waarin twee vensters zijn geplaatst, wordt bekroond door een tympaan en heeft aan weerszijden wangen van kunststeen. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben licht gebogen strekken met negblokken en sluitstenen van kunststeen. Waardering Herenhuis, gebouwd als hotel in 1882 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect W. van der Heide, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de buitengewone esthetische en architectonische kwaliteit van de gaaf bewaarde kroonlijstgevel. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de gevelwand van de representatieve Stationsstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig hotel in Groningen

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 9A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse r..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken

Stationsstraat 6
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse re..

Zuiderkerk

Stationsstraat 12
Groningen
Inleiding KERKGEBOUW, genaamd de Zuiderkerk, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande oos..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, markant gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Ganzevoortsingel en deel uitmakend van de nagenoeg gesloten w..

Herenhuis in neorenaissance-stijl

Coehoornsingel 117
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in een rijk ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)