Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Sint Jansstraat 5
9712JM Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Sint Jansstraat, gebouwd omstreeks 1870 in een karakteristieke, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als onderdeel van de stedelijke muziekschool en via doorbraken met het aangrenzende gebouw verbonden. Het interieur is geheel gemoderniseerd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een geglazuurde oude holle pan. Op de nokken staan twee houten pilonen. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. Aan weerszijden van de pui bevinden zich twee tot vensters dichtgezette voordeuren. Deze gevelopeningen zijn gedecoreerd met geprofileerde architraven op consoles. Aan de onderzijde van de gevel bevindt zich een geprofileerde spatlijst. De hoeken van de gevel bevatten over twee verdiepingen geprofileerde en rondgezette pilasters, die bekroond zijn met composiet kapitelen met bloemmotieven. Alle vensters bezitten de originele zesruits roedeverdeling. De bovenhoeken zijn afgerond. Rondom de vensters is uiterst verfijnd stuc lijstwerk aangebracht. De vensters worden bekroond door stuc kuiven met palmetten en bladmotieven. De houten vensterbanken zijn voorzien van imitatie frijnwerk in verf. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst in stuc met spiegels. Op de kroonlijst zijn een achttal gebeeldhouwde consoles aangebracht, die een geprofileerde bakgoot dragen. De achtergevel is eveneens vier raamtraveeën breed en opgemetseld uit rode baksteen. Links bevindt zich een houtenpaneeldeur met bovenlicht. Alle vensters zijn rechtgesloten met strekken en bezitten een zesruits roedeverdeling. Waardering HERENHUIS, met een zorgvuldig gedecoreerde en goed bewaard gebleven negentiende-eeuwse lijstgevel in eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de kwaliteit van de stuc decoraties. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de zuidelijke gevelwand van de Sint Jansstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486342
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Pand van vijf traveeën breed (Muziekschool)

Sint Jansstraat 7
Groningen
Groot pand met verdieping onder zadeldak tussen topgevels waarin moeten van kleine vensters. Gevelindeling begin 19e eeuw vernieuwd; omlijst..

Blokvormig hoekpand met kroonlijst

Martinikerkhof 11
Groningen
Onderkelderd blokvormig hoekpand met verdieping onder schilddak. Gevels afgesloten door rechte kroonlijst met triglyphen; vensters met roede..

Provinciehuis (oostelijk gedeelte)

Martinikerkhof 12
Groningen
Provinciehuis. De achtervleugel van het Provinciehuis met gevel aan de Singelstraat wordt gevormd door de plm 1900 gerestaureerde St. Maarte..

Feithhuis

Martinikerkhof 10
Groningen
Groot blokvormig pand onder omgaand schilddak, 1729 herbouwd, op oudere grondslagen, in de 19e eeuw van een nieuwe voorgevel voorzien met st..

Ommelanderhuis

Schoolstraat 13
Groningen
Vrml. OMMELANDERHUIS van acht venstertraveeen. Halfrond uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde, omlijste ingang bekroond door segmentbogig ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)