Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slagerij met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Gebouw

Schuitendiep 58 A
9711RE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1900
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt 1900 A.Th. van Elmpt


Beschrijving van Slagerij met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Inleiding SLAGERIJ MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegende oudere bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van het Schuitendiep, gebouwd in 1900 in opdracht van de Fa. A. Velder naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfspand met bovenwoning. De koeiekop op het sluitstuk boven de winkelpui is in het verleden verwijderd. Het interieur van de voormalige slagerij heeft nog de oorspronkelijke witte betegeling en een fraai bewerkt houten plafond. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak. In de gevel is in de verdiepingen oranje-rode verblendsteen toegepast. De voorgevel is drie traveeën breed. Op de verdiepingen heeft de zuidelijke travee een tweezijdige erker. Deze wordt gedragen door een kuipconsole in hardsteen en is afgedekt met leien en een piron. In de twee noordelijke traveeën zijn rechtgesloten vensters geplaatst met in drieën gedeelde bovenlichten. De topgevel boven deze traveeën is van een `serliana' venster voorzien. De begane grond is geheel bekleed met hardstenen platen. Hierin is op uiterst decoratieve wijze een houten winkelpui en een afzonderlijke woningdeur geplaatst. De kozijnen zijn, met afgeronde hoeken, recht gesloten. Getoogde kalven/tussenregels worden beantwoord met een dito vormgeving in de deuren. De bedrijfsruimte wordt samengevat onder een hardstenen, segmentvormige boogtrommel met tegelvulling. Deze boog wordt bekroond met een sluitstuk waarop oorspronkelijk een koeiekop was geplaatst. Inwendig nog van belang de witte betegeling van de wanden en een fraai houten plafond van de voormalige slagerij op de begane grond. Waardering Slagerij met bovenwoning, vormgegeven in de stijl van de Art Nouveau, gangbaar in de architectuur rond 1900, naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit en kwaliteit van het gevelontwerp en het zelden in de stad Groningen toegepaste materiaalgebruik van verblendsteen en natuursteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486334
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slagerij met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Pand met twee verdiepingen (Javaans eetcafé)

Schuitendiep 33
Groningen
Drie traveeën breed pand met twee volle verdiepingen onder zadeldak met voorschild waarop topschoorsteen. Gevel afgesloten door forse kroon..

Vier traveeën breed herenhuis

Schuitendiep 31
Groningen
Vier traveeën breed onderkelderd herenhuis met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild, gevel XIX B. Gesmeed hek ..

Zes traveeën breed herenhuis

Schuitendiep 35
Groningen
Zes traveeën breed herenhuis met verdieping onder hoog schilddak met hoekschoorstenen waarop borden.

Vijf traveeën breed pand met twee ingangen

Schuitendiep 29
Groningen
Vijf traveeën breed onderkelderd herenhuis met twee volle verdiepingen, de gevel afgesloten door om de hoek gaande forse kroonlijst, XIX B...

Vier traveeën breed pand met hek langs stoep

Schuitendiep 27
Groningen
Vier traveeën breed onderkelderd pand met verdieping en lagere tweede verdieping. Langs stoep en kelder vensters resp.gesmeed en gietijzere..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slagerij met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Foto's (1)