Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Schoolstraat 2
9712JS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 16e of 17e eeuw (oorspr.) 1860 (verb.) 1700 16e of 17e eeuw (oorspr.) 1860 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Poelestraat en de Schoolstraat, van oorsprong zestiende-eeuws of zeventiende-eeus gebouw, verbouwd in circa 1860 in een voor de negentiende eeuw karakteristieke eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als studentenbewoning en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het grote, monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een (hoger) voorhuis met achterhuis. Het voorhuis telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping; de achterbouw telt twee bouwlagen, onder een gemeenschappelijk schilddak, belegd met een grijze Fries golfpan. De voorgevel is vier raamtraveeën breed. Alle gevels zijn geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Aan de voorgevel bevindt zich een verdiept souterrain met een ijzeren hekwerk. De vensters hebben rondgezette bovenhoeken met smal, geprofileerd lijstwerk in stuc en omvangrijke stuc kuiven. De hoofdgevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst met rijkbewerkte consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorbouw is één raamtravee diep. De zijgevel heeft eenvoudige rechtgesloten vensters en een toegangsdeur. In de kap is een kajuit aangebracht met een houten, tonvormig trijshuisje met smeedijzeren schoren. Waardering Bouwwerk, van oorsprong zestiende of zeventiende eeuws met een monumentale negentiende eeuwse lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Als oorspronkelijk woonhuis met pakhuis is het van betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad. Bovendien is het gebouw door de situering op de hoek van de Poelestraat en de Schoolstraat in Groningen een belangrijk architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur ter plaatse. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486313
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Vijf traveeën breed pand

Schoolstraat 7
Groningen
Eenvoudig vijf traveeën breed pand waarvan de gevel is afgesloten door een rechte kroonlijst met twee gesneden consoles. Omlijste ingang va..

Ommelanderhuis

Schoolstraat 13
Groningen
Vrml. OMMELANDERHUIS van acht venstertraveeen. Halfrond uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde, omlijste ingang bekroond door segmentbogig ..

Bepleisterd pand met hekwerk (Bess)

Poelestraat 37A
Groningen
Onderkelderd groot blokvormig pand met verdieping onder hoog schilddak, in aanleg minstens 18e eeuws, in de 19e eeuw bepleisterd, van een ni..

Onderkelderd pand met hoekblokken en tympaan

Poelestraat 29
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping, waarvan de vensters in de kroonlijst zijn opgenomen. Deze is versierd met vier ze..

Woonhuis met jongere winkelpui in neo-classicistische stijl

Poelestraat 17A
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, oorspronkelijk daterend van de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)