Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Sint Jozefkerk in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Radesingel 4
9711EJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1886-'87 1887 1886-'87
Architect: P.J.H. Cuypers Cuypers, P.J.H. 1887 P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Pastorie Sint Jozefkerk

Inleiding PASTORIE, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van de Radesingel en aan de andere zijde via een overdekte gang gescheiden van en verbonden met de Sint Jozefkerk (reeds rijksmonument), gebouwd in 1886-1887 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers in een eclectische bouwstijl met neo-gotische stijlkenmerken in baksteen. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als pastorie van de Sint Jozefkerk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. De gevels zijn opgetrokken uit oranje-rode baksteen en zijn verlevendigd met banden van gele baksteen en sluiten daarmee aan bij de architectuur van de kerk. De voorgevel is vier traveeën breed; de oostelijke hoektravee risaleert enigszins en wordt bekroond door een hoektoren met een zeskantig torendak, gedekt met leien en bekroond met een gesmede pinakel. De ingang is op de begane grond geplaatst in de overdekte gang tussen pastorie en kerk in een iets verdiept liggend veld met segmentboog. Het muurwerk boven de toegang is versierd met metselwerk in gele en rode steen en een tandlijst en wordt afgedekt door schuin geplaatste hardstenen platen. De begane grond-gevel van het gebouw heeft een in 1917 aangebrachte rechthoekige erker met enkelvoudige zijlichten en een drievoudig middenlicht. De bovenlichten hebben gekleurd glas-in-lood met centraal geplaatste voorstellingen van bijbelse figuren. De boogtrommels hierboven hebben een siervulling van gele en zwarte steen. Alle vensters zijn recht gesloten en hebben houten (kruis)kozijnen met vellingen. De verdiepingsvensters bezitten korfbogen met afgeschuinde kant; de verdiept liggende boogtrommels zijn gevuld met maaswerk van gele en rode baksteen. Alle onderdorpels zijn van hardsteen. Het gevelmuurwerk van de drie westelijke traveeën wordt beëindigd door een bakstenen fries met daarboven een hardstenen bakgoot, opgebouwd uit segmenten en gedragen door hardstenen klossen. Het hoektorentje met venster is samengesteld uit houten vakwerk en voorzien van diagonaal maaswerk. Op het voordakschild zijn twee kapellen geplaatst. Een smeedijzeren hek, geplaatst op een hardstenen band, omzoomt de stoeptuin en de voorgevel. Inwendig ondermeer van belang de betegelde hal, de pastoorskamer met houten lambrizeringen en de glas-in-loodvensters. Waardering Pastorie, fraai vormgegeven in een eclectische bouwstijl met neo-gotische stijlkenmerken in baksteen en rijk voorzien van natuursteen elementen, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, in het bijzonder vanwege de proporties van de bouwmassa en de functionele en decoratieve samenhang met de naastgelegen Sint Jozefkerk. Bovendien is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de katholieke kerkbouw in Groningen en voor het oeuvre van architect P.J.H. Cuypers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Sint Jozefkerk in Groningen

Sint-Jozefkerk

Radesingel 2
Groningen
St.Jozef. 1886-1887 door P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met schoorbogen, ronde pijlers met lijstk..

Herenhuis in eclectische bouwtrant

Radesingel 13
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Radesingel 15
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Voormalig hoedenmagazijn met bovenwoningen (nu: Huize Rikkers-Lubbers)

Heresingel 36
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel en de Rademarkt, gebouwd in 1890 als hoe..

Eclectisch herenhuis

Radesingel 17
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Sint Jozefkerk in Groningen

Foto's (1)