Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Groninger Museum Voormalig Natuurmuseum in Groningen

Gebouw

Praediniussingel 59
9711AG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1894 (1e fase) 1907 (2e fase) 1995 (rest.) 1907 1894 (1e fase) 1907 (2e fase) 1995 (rest.)
Architect: C.H. Peters (ook 1907) Peters CH 1907 C.H. Peters (ook 1907)


Beschrijving van Voormalig Groninger Museum Voormalig Natuurmuseum

Inleiding MUSEUMGEBOUW, vrijstaand gesitueerd aan het einde van de Praediniussingel, in fases gebouwd in de periode 1894-1907 naar ontwerp van C.H. Peters, rijksbouwmeester te Groningen van 1884 tot 1916, in de voor Peters kenmerkende neo-gotische bouwstijl. Het oorspronkelijke ontwerp beperkte zich tot de westelijke vleugels, de tuitgevel en de ingangspartij. De oostvleugel dateert van 1902 en de achtervleugel van 1907, waarmee het gebouw een U-vormige plattegrond kreeg. De jongste uitbreiding kwam gereed in 1978 naar ontwerp van architect Daae en valt buiten de bescherming. Het interieur is gemoderniseerd. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als museum. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een H-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen onder zadeldaken, gedekt met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit een oranje-rode baksteen. De westelijke gevel is drie raamtraveeën breed. Het basement is uitgevoerd in een grijs-bruine baksteen en is afgedekt met een afgeschuinde lijst van hardsteen. De verdiept liggende vensters zijn afgesloten met segmentbogen. In de trommels zijn figuratieve symbolen in reliëf aangebracht. De vensters hebben een getrapte afzaat. Over twee verdiepingen zijn de vensters samengevat in een lijst met kraalprofiel. De gevel is verlevendigd met witte speklagen en waterlijsten. Onder de geveltop bevindt zich een boogfries. De geveltop wordt geleed door driekwart schalken met drie smalle vensters. Daarboven bevindt zich een tweede stelling schalken met driepassen. Op de schouders staan puntvormige kogels. De toegangspartij heeft een hardstenen trap, die leidt naar een zware dubbele houten toegangsdeur met rondboogvormig bovenlicht en een driepastracering. De uitgemetselde erker op de verdieping rust op een tongewelf en consoles boven de ingang. De oostelijke vleugel telt vier brede raamtraveeën, waartussen steunberen zijn aangebracht. Het basement heeft hier vier rechtgesloten vensters met hardstenen profielen. In het voordakschild bevinden zich twee houten dakkapellen met driepassen. De westelijke zijgevel telt zes traveeën en is op dezelfde wijze geleed en vormgegeven als het westelijk deel van de voorgevel. Waardering Museumgebouw, geheel vrijstaand bouwwerk met zeer fraai gedetailleerde gevels en zorgvuldig vormgegeven in neo-gotische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn bijzondere schoonheid en vanwege zijn betekenis voor de kunstgeschiedenis als belangrijke representant van de historiserende museumbouw rond 1900. Bovendien vormt het gebouw, deel uitmakend van de waardevolle bebouwing aan de Praediniussingel en liggend in de zichtas over de singel naar het noorden, als zodanig een zeer belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486286
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het gebouw van het voormalige Natuurmuseum in 2012
Een deel van de collectie in 2006

Het Natuurmuseum Groningen was een natuurmuseum in de stad Groningen. Het museum beschikte over een bezoekerscentrum en een museumbibliotheek. Voor basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs waren er diverse activiteiten.

Geschiedenis

In 1929 besloot de Groninger afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, de 'Vereniging Groninger Natuurhistorisch Museum', tot de oprichting van een museum. In 1932 opende het samen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum als Natuurhistorisch Museum Groningen zijn deuren in het Goudkantoor. In 1940 werd het verplaatst naar het Prinsenhof, alwaar het onbedoeld aan de basis stond van het eerste Groninger poppodium, 't Krotje. Een conservator regelde namelijk clandestien dat zijn zoon en vrienden er een lokaaltje konden gebruiken, totdat de gemeente erachter kwam en het verbood. In 1966 verhuisde het museum naar de voormalige kleuterschool de Klimroos aan de Agricolastraat 9. In 1971 werd het een gemeentelijke instelling en stapte de vereniging uit het bestuur.

In 1980 werd het museum verplaatst naar het pand Sint Walburgstraat 9. In 1995 verhuisde het uiteindelijk naar het voormalige pand van het Groninger Museum aan de Praediniussingel, waar het geopend werd door leerlingen van basisschool De Radar. Daarbij was ook Gerda Havertong aanwezig. Het museum liep echter slecht en in juni 2007 maakt de directie bekend dat het zou worden gesloten. Op 23 december 2007, de laatste dag waarop het geopend was, trok het museum een recordaantal bezoekers. Op 1 januari 2008 sloot het voorgoed zijn deuren. De schooltuinen van het museum blijven wel bestaan.

De wetenschappelijke collectie werd overgebracht naar het Universiteitsmuseum en de gebruikscollectie naar de in dat jaar opgerichte OCSW-gemeentedienst Natuur- en Duurzaamheidseducatie (NDE).[1] dat gevestigd is in het nieuwe bezoekerscentrum Boerderijum[2] in Beijum.

collectie

De vaste collectie bestond uit:

  • Geologie
  • Zeedieren
  • Insecten (vlinders)
  • Bos en hout
  • Zoogdieren
  • Vogels
  • Bijzondere objecten

Monumenten in de buurt van Voormalig Groninger Museum Voormalig Natuurmuseum in Groningen

Woonhuis met bovenwoning

Ganzevoortsingel 59A
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Ganzevoortsingel, gebouwd in 1902 in opdracht van..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Praediniussingel 37
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussin..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Praediniussingel 35
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussin..

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken

Westerhavenstraat 22
Groningen
Inleiding WOONHUIS, deels vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Westerhavenstraat en de Apoortenmolendrift en teruggelegd ten opzichte van..

Pand met verdieping en dakkapel

Kleine der A 4
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping, gevel laat 18e vroeg 19e eeuw herbouwd met rechte kroonlijst. Op de verdieping zesruitsvensters in omlijste k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig Groninger Museum Voormalig Natuurmuseum in Groningen

Foto's (27)

Alle 27 foto's weergeven