Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Siervaas in Groningen

Overig

Ubbo Emmiussingel 19
9711BB Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885
Architect: n.v.t.


Beschrijving van Siervaas

Inleiding SIERVAAS, vrijstaand gesitueerd in de middenberm van de Ubbo Emmiussingel, vervaardigd in circa 1885 met een vormgeving in Empire-stijl. Omschrijving De vaas is vervaardigd van zink en geplaatst op een met cement bepleisterde bakstenen sokkel van anderhalve meter hoog. Rondom de bovenzijde van de vaas is een rondboogfries aangebracht. De vaas bezit twee hengsels in bladvorm met ringen, die met een reliëf zijn bewerkt. Waardering SIERVAAS, staande in de middenberm van de Ubbo Emmiussingel, van algemeen belang vanwege haar schoonheid en zeldzaamheid en als karakteristiek voorbeeld van straatmeubilair een waardevol onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte van de Ubbo Emmiussingel en als zodanig een belangrijk element in de hoogwaardige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De siervaas in 2010

De siervaas Ubbo Emmiussingel is een monumentale vaas in Empirestijl op de middenberm van de Ubbo Emmiussingel in de Nederlandse stad Groningen.

Beschrijving

De vaas, die rond 1885 werd vervaardigd, staat op een wit gepleisterde bakstenen sokkel, die zo'n anderhalve meter hoog is. De vaas zelf is gemaakt van zink en is uitgevoerd met twee hengsels in de vorm van bladeren met ringen en aan de bovenzijde een rondboogfries. De siervaas is aangewezen als rijksmonument vanwege "haar schoonheid en zeldzaamheid" en omdat ze geldt "als karakteristiek voorbeeld van straatmeubilair" en daarmee als "een waardevol onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte van de Ubbo Emmiussingel".


Monumenten in de buurt van Siervaas in Groningen

Dubbel herenhuis in de bouwstijl van het Neo-maniërisme

Ubbo Emmiussingel 19
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, door brandgangen gescheiden van de aangrenzende panden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentien..

Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 17A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1884 in opdracht van J.D..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 23
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van J.T..

Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 25
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Mev..

Herenhuis in neo-Empire bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 27
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Siervaas in Groningen

Foto's (1)