Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Praediniussingel 5
9711AA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1896
Architect: P. Belgraver Belgraver 1896 P. Belgraver


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussingel, gebouwd in 1896 in opdracht van de Groninger aannemer/architect P. Belgraver naar eigen ontwerp in een eclectische bouwstijl. Het gebouw maakt deel uit van een ensemble van twee herenhuizen. Het gebouw is thans in gebruik als studentenhuisvesting en inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De gevel wordt afgesloten door een met guirlandes versierde kroonlijst en een geprofileerde houten bakgoot, die gedragen wordt door consoles. Tegen het voordakschild is een kajuit aangebracht met stuc pilasters en wangen, die bekroond wordt door een gebogen tympaan. De gedrukte begane grond is boven een vlak afgewerkt basement uitgevoerd in stuc in gebosseerde imitatie-rusticablokken en wordt afgesloten door een zware cordonlijst. Daarboven zijn de gevels opgetrokken uit rode baksteen en verlevendigd met dorpelbanden in stuc. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en aan de bovenkant voorzien van recht geprofileerd lijstwerk en ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen; de boogtrommels zijn versierd met maaswerk van gekleurde baksteen. In het midden op de eerste verdieping zijn balkons met balustrades aangebracht, rustend op bewerkte consoles. De vensters van de bovenste verdieping hebben licht gebogen strekken met negblokken en sluitstenen met diamantkoppen. Waardering HERENHUIS, gebouwd in 1896 in een eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486259
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Herenhuis in karakteristieke eclectische bouwstijl

Praediniussingel 3
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussin..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Praediniussingel 1
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de P..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Praediniussingel 7
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussin..

Villa

Emmaplein 1
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het noordwestelijke kwadrant van het het Emmaplein, gebouwd in 1892 in opdracht van Mr. B. ten Bru..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met elementen van de neo-Renaissance

Praediniussingel 17
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)