Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel in Nieuw-Zakelijke bouwstijl (Vm. Hotel Hoffman) in Groningen

Gebouw

Poelestraat 12
9712KA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1935
Architect: A.J. Feberwee Feberwee 1935 A.J. Feberwee


Beschrijving van Hotel in Nieuw-Zakelijke bouwstijl (Vm. Hotel Hoffman)

Inleiding HOTEL, aan één zijde vrijstaand en gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en een vrij brede steeg, het Engelenpoortje, gebouwd in 1935 als hotel in opdracht van de heer Hofmann naar ontwerp van de Groninger architect A.J. Feberwee in een Nieuw-Zakelijke bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als restaurant en woongebouw. Omschrijving Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige en telt vijf bouwlagen onder een plat dak. Door flink uitstekende betonnen lateien en luifels wordt elke bouwlaag in tweeën gedeeld, waardoor de indruk gewekt wordt dat het pand hoger is dan in werkelijkheid. De gevel aan de Poelestraat is drie traveeën breed met een afgeronde hoektravee. Aan de steegzijde is het gebouw zeven traveeën breed met aangrenzend een dienstingang met vide waarnaast zich nog twee traveeën bevinden. De entree is uiterst links in de voorgevel in een portiek geplaatst met trap en dubbele deur en bovenlicht. Boven de ingang op de verdieping bevindt zich een balkon, dat gevormd is door terugliggende, openslaande deuren. Alle vensters zijn verder in tweeën gedeeld door luifelvormige lateien tussen de vensters en de bovenlichten met glas-in-lood. Aan de Poelestraat springt de bovenste verdieping een travee terug, daarmee de indruk van een wolkenkrabberachtig gebouw verhogend. De gevels zijn gemetseld van gele handvorm baksteen met uitzondering van de begane grond, die gedeeltelijk is opgetrokken uit als maaswerk verwerkte bruingrijze baksteen. Waardering Hotel, ontworpen in een Nieuw-Zakelijke stijl, typisch voor de jaren dertig, door de Groninger architect A.J. Feberwee met een sterk horizontaliserende vormgeving te herkennen in de doorlopende betonstroken en de opmerkelijke uitvoering van het voegwerk van het metselwerk, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486170
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hotel in Nieuw-Zakelijke bouwstijl (Vm. Hotel Hoffman) in Groningen

Pand met natuurstenen geveltop

Poelestraat 8
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen topgevel; de top geheel van zandsteen gebeeldhouwd in vroeg 17e eeuwse trant met beslagwerk waartus..

Donkergrijs geverfd hoekpand

Poelestraat 14
Groningen
Blokvormig pand met verdieping op de hoek van de versmalling van de Poelestraat. De gevels afgesloten door kroonlijst met gesneden consoles;..

Winkel met bovenwoning in eclectische bouwstijl

Poelestraat 11
Groningen
Inleiding WINKEL MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, gebouwd in 1890 in opdracht van J.J. K..

Woonhuis met jongere winkelpui in neo-classicistische stijl

Poelestraat 17A
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, oorspronkelijk daterend van de..

Grand Theatre

Grote Markt 35
Groningen
Inleiding BIOSCOOP, gesitueerd in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Grote Markt, gebouwd in 1929 in opdracht van de combinatie J..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)