Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in rijk uitgedoste eclectische bouwstijl in Groningen

Gebouw

Poelestraat 55
9711PK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Pakhuis in rijk uitgedoste eclectische bouwstijl

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en het Schuitendiep, gebouwd in 1898 in opdracht van H. Smith als pakhuis met kantoor voor diens koffie- en theegroothandel in een zeer rijk uitgedoste eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds 1980 in gebruik als horecabedrijf en daartoe inwendig geheel aangepast.Omschrijving Het imposante hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een schuine zijde aan de Poelestraat en telt zes bouwlagen onder een een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte pan. Voor het dakschild aan de Poelestraat is een decoratief tympaan aangebracht, bekroond met een smeedijzeren ornament; onder de gootlijst aan het Schuitendiep kwam een karakteristiek houten trijshuisje. Aan de Poelestraatzijde is de begane grond geheel bekleed met natuurstenen platen, geleed met zwart aangezette voegen. De roodbruine bakstenen gevels zijn verlevendigd met dorpelbanden, sluitstenen, negblokken, al dan niet van ornament voorziene cordonlijsten en kroonlijsten. De raam- en deuropeningen zijn rechtgesloten, maar kregen segmentbogen met trommels. Deze bouwlaag wordt door een geprofileerde kroonlijst afgesloten. Aan de zijde van het Schuitendiep is de kroonlijst bepleisterd. De gevel is hier van baksteen opgemetseld, de openingen (deur, drie vensters en een nis) kregen een rechte sluiting met segmentboog. De verdiepingen zijn geleed door pilasters en de verdiepingsvensters van de eerste en tweede, en die van de derde en vierde zijn door een profilering samengevat. Die van de derde bouwlaag zijn rechtgesloten. De zesde bouwlaag bevat een reeks van smalle rondboogvenstertjes. Waardering Pakhuis, opgetrokken in een voor een pakhuis zeer rijk uitgedoste eclectische bouwstijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de handel en economie van de stad Groningen. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in rijk uitgedoste eclectische bouwstijl in Groningen

Vier traveeën breed pand met hek langs stoep

Schuitendiep 27
Groningen
Vier traveeën breed onderkelderd pand met verdieping en lagere tweede verdieping. Langs stoep en kelder vensters resp.gesmeed en gietijzere..

Pand van drie traveeën breed met halfrond bovenlicht

Poelestraat 54
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen. Omlijste ingang met halfrondgesloten bovenlicht; op de verdiepi..

Vijf traveeën breed pand met twee ingangen

Schuitendiep 29
Groningen
Vijf traveeën breed onderkelderd herenhuis met twee volle verdiepingen, de gevel afgesloten door om de hoek gaande forse kroonlijst, XIX B...

Vier traveeën breed herenhuis

Schuitendiep 31
Groningen
Vier traveeën breed onderkelderd herenhuis met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild, gevel XIX B. Gesmeed hek ..

Pand met twee verdiepingen (Javaans eetcafé)

Schuitendiep 33
Groningen
Drie traveeën breed pand met twee volle verdiepingen onder zadeldak met voorschild waarop topschoorsteen. Gevel afgesloten door forse kroon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis in rijk uitgedoste eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)