Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met jongere winkelpui in neo-classicistische stijl in Groningen

Woonhuis

Poelestraat 17 A
9711PG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 16e eeuw (oorspr.) 1885 (verb.) 1600 16e eeuw (oorspr.) 1885 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis met jongere winkelpui in neo-classicistische stijl

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, oorspronkelijk daterend van de zestiende eeuw maar in zijn huidige verschijning verbouwd in circa 1885 in neo-classicistische stijl. Het gebouw is thans in gebruik als café/restaurant met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan, en bevat een laat negentiende-eeuwse houten winkelpui. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. De voormalige winkelpui heeft een gefrijnde hardstenen plint en borstwering, die versierd zijn met tafels en facetten. In de borstwering zijn sokkels opgenomen, waarop gesneden houten pilasters met spiegels en rozetten zijn geplaatst, die bekroond worden door gesneden Corintische kapitelen. Aan weerszijden van het brede etalagevenster bevinden zich twee fraai bewerkte houten paneeldeuren met een gebeeldhouwd bovenkalf. De houten pui wordt afgesloten door een geprofileerde architraaf met een rijk bewerkte kroonlijst. De verdiepingen zijn geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De drie verdiepingsvensters zijn rechtgesloten evenals de gedrukte vensters van de mezzanine-verdieping. Waardering WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, voorzien van een eenvoudige gestucte negentiende-eeuwse lijstgevel en een buitengewoon fraaie houten pui in neo-classicistische stijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, als geheel van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de ambachtelijke kwaliteit en degaafheid en zeldzaamheid van de winkelpui. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de gesloten, westelijke gevelwand van de Poelestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met jongere winkelpui in neo-classicistische stijl in Groningen

Winkel met bovenwoning in eclectische bouwstijl

Poelestraat 11
Groningen
Inleiding WINKEL MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, gebouwd in 1890 in opdracht van J.J. K..

Donkergrijs geverfd hoekpand

Poelestraat 14
Groningen
Blokvormig pand met verdieping op de hoek van de versmalling van de Poelestraat. De gevels afgesloten door kroonlijst met gesneden consoles;..

Hotel in Nieuw-Zakelijke bouwstijl (Vm. Hotel Hoffman)

Poelestraat 12
Groningen
Inleiding HOTEL, aan één zijde vrijstaand en gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en een vrij brede steeg, het Engelenpoortje, gebouwd..

Onderkelderd pand met hoekblokken en tympaan

Poelestraat 29
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping, waarvan de vensters in de kroonlijst zijn opgenomen. Deze is versierd met vier ze..

Witgepleisterd pand met omlijste ingang (De Spieghel)

Peperstraat 11
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen; kroonlijst met gesneden consoles behorend bij ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)