Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankgebouw in Berlagiaanse stijl (vm. Julius Oppenheimbank) in Groningen

Gebouw

Pelsterstraat 44
9711KM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905 1910 (uitbr.)
Architect: A.J. Sanders A.Th. van Elmpt (1910) Sanders 1905 A.J. Sanders A.Th. van Elmpt (1910)


Beschrijving van Bankgebouw in Berlagiaanse stijl (vm. Julius Oppenheimbank)

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd op de hoek van twee gevelwanden aan de Pelsterstraat en de Kleine Pelsterstraat, gebouwd in 1905 in opdracht van Julius Oppenheim naar ontwerp van de Groninger architect A.J. Sanders in Berlagiaanse stijl.De uitbreiding uit 1910 aan de Pelsterstraat in dezelfde stijl is ontworpen door architect A.Th. van Elmpt. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Inwendig resteert nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak, gedekt met leien. Het gebouw is aan de zuidzijde één bouwdeel breed en aan de westzijde twee bouwdelen diep. Ieder bouwdeel is over een deel van de breedte voorzien van een topgevel. De topgevels hebben ieder een vierdelige vensterstrook onder een samenvattende latei. De bovenzijden van het muurwerk zijn afgedekt met hardstenen platen. Een lantaarnachtige schoorsteenkop bekroont de kap. De goten liggen achter het muurwerk. De gevels zijn opgetrokken uit gele verblendsteen en rijk versierd met hardstenen elementen als hoekblokken, consoles en blokreeksen in het metselwerk. De afgeschuinde hoek gaat bij de overgang naar de verdieping over in een kwartrond deel en in een vierkante hoektoren met tentdak en piron op zolderniveau. De gevels hebben tot ongeveer kalfhoogte een grijze, vlak afgewerkte natuurstenen bekleding gekregen. De vele hooggeplaatste vensters hebben een hardstenen kader met stijlen en kalven voor een verdeling in onder- en bovenramen: deze laatste met een roedeverdeling. Zowel in de zuid- als de westzijde zijn bewerkte toegangsdeuren geplaatst. De eerste verdieping bevat enkelvoudige of samengestelde, rechtgesloten vensters met lateien onder ontlastingsboogsuggesties. De vensters zijn verdeeld in onder- en bovenramen en de hardsteen dorpels steken enigszins uit het muurwerk. De hoektoren heeft tweedelige venstertjes. Lateien en gevelbeëindigingen zijn bewerkt met tand- en groefprofilering in laagreliëf. Ter weerszijden van de bovenlichten van de toegangen steken gebeeldhouwde aapjes uit het gevelvlak. De gevels bevatten voorts smeedijzeren muurankers, vlaggestokdragers en zinken hemelwaterafvoeren. Inwendig resteert nog grotendeels de oorspronkelijke indeling met houten paneeldeuren en betegelde portalen. Waardering Bankgebouw, ontworpen in 1905 met kenmerken van de vernieuwingsstijlen uit het begin van de 20ste eeuw naar ontwerp van de Groninger architecten A.J. Sanders en A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de grote architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn betekenis in het oeuvre van de architecten. Bovendien vormt het gebouw vanwege zijn situering een opvallend architectonisch element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankgebouw in Berlagiaanse stijl (vm. Julius Oppenheimbank) in Groningen

Preekstoel en orgel in de Pelstergasthuiskerk

Pelsterstraat 39
Groningen
In de kapel 17e eeuwse preekstoelkuip en orgel in rijkgesneden kas met rugpositief, midden 18e eeuw.

Pelstergasthuis

Pelsterstraat 41
Groningen
Pelstergasthuis. Oudste gasthuis van de stad, kapel gewijzigd in 1267. De merendeels moderne woningen zijn gebouwd langs hoven, toegankelijk..

Voormalige Rijks hogere burgerschool (R.H.B.S)

Pelsterstraat 37
Groningen
Dertien traveeën breed schoolgebouw in 1862 als Rijks H.B.S. gebouwd; middenrisaliet van drie traveeen, waarin omlijste ingang en vensters ..

Woonhuis met jongere winkelpui (The Sting)

Herestraat 69
Groningen
Inleiding WOONHUISPAND MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraat, bestaande uit twee van oor..

Pakhuis (Laif en Nuver)

Bruine Ruiterstraat 10
Groningen
Goed bewaard gaaf pakhuis met een verdieping en zolder. Half ronde lichtvensters aan weerszijden der hijsluiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)