Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel winkelwoonhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Gebouw

Oude Kijk in 't Jatstraat 38 /1
9712EK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Dubbel winkelwoonhuis in neo-renaissancestijl

Inleiding DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, gebouwd in 1893 op de plaats van het oudste renaissance-huis in de stad Groningen in een rijk versierde neo-Renaissance-stijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als winkel met op de verdiepingen wooneenheden. Omschrijving Het imposante dubbelbrede winkelpand met bovenwoningen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zeer vlak, dwarsgeplaatst mansarde-dak, belegd met een kruispan. De gevel wordt afgesloten door een flinke, geprofileerde kroonlijst met consoles en een geprofileerde bakgoot. Op het voordakschild zijn boven de twee buitenste traveeën kajuiten met rolwerkwangen en tympanen en boven de twee andere traveeën kleine dakkapellen met tympanen geplaatst. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en gemetseld van roodbruine baksteen. De begane grond wordt ingenomen door een dubbele winkelpui op een hardstenen plint. In het midden is een portiek onder een rondboog aangebracht, waarin een fraai bewerkte voordeur naar de bovenwoningen leidt. Het houten lijstwerk, bestaande uit pilasters en kroonlijst van de winkelpui is in uitbundige neo-Renaissance stijl vormgegeven. Op de verdiepingen springen de buitenste traveeën een weinig uit. De vensters zijn rechtgesloten, behalve die op de tweede verdieping, die rondboogvormig gesloten zijn. Alle vensters hebben rijk gedecoreerd lijstwerk met pilasters en architraven, die met rankwerk en guirlandes zijn versierd. Inwendig is nog van belang de wandbetegeling in het interieur van de linkerwinkel. Waardering Dubbel winkelwoonhuis, ontworpen in 1893 in een rijk versierde neo-Renaissance-stijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit en gaafheid van het gehele exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486122
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel winkelwoonhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Woonhuis met jongere winkelpui in Art Nouveau-stijl

Oude Kijk in 't Jatstraat 42
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, met een in oorspr..

Latteringegasthuis

Visserstraat 13
Groningen
Latteringegasthuis. Laag pand onder dwars schilddak met hoekschoorstenen waarop borden; ter weerszijden van de sober omlijste ingang (1736) ..

Pand met verdieping en kroonlijst

Visserstraat 15
Groningen
Pand met verdieping; de sobere gevel afgesloten door forse kroonlijst; omlijste ingang en gesneden bovenlicht XIXe eeuws.

Pand van zes traveeën breed met twee dwarse daken

Noorderhaven 6
Groningen
Zes traveeën breed pand onder twee evenwijdige dwarse zadeldaken. Omlijste ingang met 19e eeuwse gesneden deur.

Pand met achtruitsvensters

Uurwerkersgang 9
Groningen
Aan de Uurwerkersgang gelegen pand onder zadeldak tegen puntgevel, waarin vijf achtruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel winkelwoonhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Foto's (1)