Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Gebouw

Oude Kijk in 't Jatstraat 10 A
9712EG Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 (verb. van ouder pand) 1895 (pui) 1880 ca. 1880 (verb. van ouder pand) 1895 (pui)


Beschrijving van Woonhuis met jongere winkelpui

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, verbouwd in ca 1880 (de pui dateert van 1895) in een rijk versierde eclectische bouwstijl met kenmerken van de neo-Renaissance (pui). Het gebouw is thans als winkel in gebruik. De bovenwoning is als kamerverhuur in gebruik en daartoe inwendig deels aangepast. Het interieur van debovenwoning is van ondergeschikt belang evenals de aanbouw aan de achtergevel. Omschrijving Het imposante gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan. Eem hoge kroonlijst met een fors uitkragende, geprofileerde bakgoot sluit de voorgevel aan de bovenzijde af. De drie raamtraveeën brede voorgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en wordt op de begane grond geheel ingenomen door een houten winkelpui op een hardstenen plint. De pui is symmetrisch van opzet en bestaat uit een pilasterstelling met architraaf. Een groot winkelvenster met bovenlicht, voorzien van glas-in-lood, wordt aan weerszijden geflankeerd door fraai bewerkte houten toegangsdeuren met kalf en bovenlicht. Alle vensters in de pui zijn rechtgesloten. De pui is rijk gedecoreerd met tympanen op de deuren, schulpwerk en spiegels op de pilasters. In het midden op de architraaf bevindt zich een houten ossenkop en aan de uiteinden zijn twee houten varkenskopjes verwerkt, die nog herinneren aan de voormalige functie als slagerij. De architraaf is zeer geprononceerd en risaleert enigszins op de uiteinden. Op de verdiepingen is het gevelmuurwerk op de hoeken voorzien van gestucte hoekblokken met bosseringen. Alle vensters zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk en tympanen. De vensters op de eerste verdieping hebben stolpende T-ramen met het originele glas, die op de tweede verdieping uitsluitend stolpramen. De achtergevel bezit op de begane grond twee rechtgesloten vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Het muurwerk op de eerste verdieping, waarin twee rechtgesloten vensters met rollagen zijn aangebracht, is van ouder datum. Inwendig nog van belang de wandbetegelingen van de voormalige slagerij en de gang met houten paneeldeuren en eveneens een wandbetegeling. Waardering Woonhuis met jongere winkelpui, met een zeer zorgvuldig uitgevoerde vormgeving in eclectische stijl met kenmerken van de neo-Renaissance, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het gehele exterieur, in het bijzonder van de voor Groningen zeldzame houten winkelpui in neo-Renaissance stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486114
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Negen traveeën breed pand

Oude Kijk in 't Jatstraat 8
Groningen
Negen traveeën breed pand onder dwars zadeldak tussen topgevels. Boven de 19e eeuwse pui negen smalle "Groninger" vensters onder ontlasting..

Hinckaertshuis

Oude Kijk in 't Jatstraat 6
Groningen
Middeleeuws onderkelderd pand onder twee zadeldaken tegen gepleisterde topgevels aan de straatzijde. In de toppen smalle tweelichtskozijnen...

Winkelpand in neo-gotische stijl

Oude Kijk in 't Jatstraat 15
Groningen
Inleiding WINKELPAND, gesitueerd op drie kadastrale eenheden met oorspronkelijk winkels en woningen, op de hoek van de Oude Kijk in 't Jatst..

Renaissancehuis met brede Vlaamse top

Oude Kijk in 't Jatstraat 18
Groningen
Pand onder zadeldak waarvoor zeer brede, in de bekroning gewijzigde, Vlaamse top met gebeeldhouwde klauwstukken; topvenster verlaagd; de ont..

Geel gepleisterd pand van vier traveeën breed

Oude Kijk in 't Jatstraat 9
Groningen
Vier traveeën breed pand met verdieping en lage zolderverdieping in de voorbouw. 17e eeuwse festoenen en knopankers tussen de verdiepingen;..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Foto's (2)