Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand met jongere gevel in neo-Renaissance stijl in Groningen

Woonhuis

Oude Ebbingestraat 54 A
9712HL Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1900 (gevel)
Architect: G. Nijhuis Nijhuis 1900 G. Nijhuis


Beschrijving van Winkelpand met jongere gevel in neo-Renaissance stijl

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, verbouwing van een ouder gebouw dat in 1900 een nieuwe voorgevel kreeg in opdracht van K. Kiewiet de Jonge naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een rijk versierde neo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bedrijfsruimtes en bovenwoningen. De winkelpui is niet meer oorspronkelijk. Omschrijving Het hoog boven de aangrenzende gebouwen uitstekende gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een mansarde-dak, belegd met een grijze kruispan. Boven de verbouwde winkelpui is het gevelmuurwerk van drie raamtraveeën breed op de verdiepingen opgetrokken uit roodbruine baksteen. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lijst van profielsteen waarin consoles zijn opgenomen die een geprofileerde bakgoot dragen. In het midden van het voordakschild is een gemetselde kajuit geplaatst met pilasters en rolwerkwangen, die bekroond wordt door een gebogen tympaan. De eerste verdieping wordt geheel ingenomen door een forse, brede driezijdige houten erker met een verfijnde houten roedeverdeling; in de bovenlichten van de vensters is een gebogen roedeverdeling aangebracht. De erker wordt afgesloten door een lijst met geprofileerde houten goot en bezit in het midden een sierlijk houten balkon. De tweede verdieping bezit in het midden openslaande deuren naar het balkon, aan weerszijden geflankeerd door rechtgesloten vensters met een gebogen roedeverdeling in de bovenlichten; de drie gevelopeningen zijn samengevat onder een brede segmentboog met in de boogtrommels een gekleurde tegelversiering. Waardering Winkelwoonhuis, met een rijk versierde voorgevel in eclectische stijl met kenmerken van de neo-Renaissance naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de ambachtelijke kwaliteit van het ontwerp. Bovendien is het gebouw een waardevol architectonisch element in de omgeving van de Oude Ebbingestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486093
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpand met jongere gevel in neo-Renaissance stijl in Groningen

Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist

Oude Ebbingestraat 52
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen trap gevel met klauwstukken en siervazen op de treden, en bekroond door pilasters op kopje. Boven d..

Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 49A
Groningen
Inleiding WINKELWONINGCOMPLEX, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, bestaande uit drie panden die tegel..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 45
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1904-1905 in opdracht van Th.A. Ve..

Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl

Oude Ebbingestraat 41A
Groningen
Inleiding DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1892 naar ontwerp van ..

Hoekpand met rijk gebeeldhouwde gevel

Oude Ebbingestraat 39
Groningen
Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen rijk gebeeldhouwde gevel met twee grote treden waartegen klauwstukken. Ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)