Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl in Groningen

Woonhuis

Oude Ebbingestraat 49 A
9712HC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905
Architect: G. Gisius Gisius G. Gisius


Beschrijving van Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl

Inleiding WINKELWONINGCOMPLEX, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, bestaande uit drie panden die tegelijkertijd in 1905 werden gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect G. Gisius en die een uniforme gevel kregen in de stijl van de Art Nouveau. Het panden zijn thans nog steeds in gebruik als winkels. De bovenwoningen zijn verhuurd. De pui van nr. 49 is later gemoderniseerd en van ondergeschikt belang. Omschrijving De gebouwen zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen drie bouwlagen onder één afgeknot schilddak, belegd met een grijze kruispan. De middelste gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten bakgoot op klossen. Het ontwerp van de gevel is symmetrisch van opzet. De puien van nr. 51 en nr. 53 zijn redelijk intact gebleven en hebben glas-in-lood bovenlichten met sierlijke bloemmotieven in Art Nouveau-stijl en betegelde portiekwanden. De gevels van nrs. 53 en 49 zijn identiek en opgetrokken uit een witte verblendsteen. Op de eerste verdieping bevinden zich karakteristieke cirkelvormig vensters, gevat in een kader van hardstenen blokken. Midden op de cirkel is een trapeziumvormige houten erker aangehangen met een verfijnde houten roedeverdeling. Op de tweede verdieping bevindt zich een brede strook van vier vensters onder een hardstenen latei. De gevel is opgemetseld tot een top, die met natuursteen is bekleed. De gevel van het middelste pand (nummer 51) is opgetrokken uit rode baksteen, waarin drie vensters met hardstenen vensterbanken en lateien zijn ingebracht. Het middenvenster heeft een verhoogde segmentboog. De gevel op de tweede verdieping is uit witte verblendsteen opgemetseld. Aan weerszijden van een kleurig tegeltableau met gestileerde bloemen zijn twee balkonnetjes aangehangen met sierlijk gesmede hekwerken. Het grote middenvenster en de beide balkondeuren hebben een fijne houten roedeverdeling. In de uiterste hoeken onder de met parelschroten beslagen kroonlijst zijn tegeltableau's met bloemmotieven aangebracht. De achtergevels zijn eenvoudiger van opzet en opgetrokken uit rode perssteen en bevatten op de verdiepingen driedelige, rechtgesloten vensters. Waardering Winkelwoningcomplex, bestaande uit drie panden met een uniforme gevel in de stijl van de Art Nouveau naar ontwerp van de Haagse architect G. Gisius, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het zeldzame stilistische karakter van het architectonisch ontwerp en de buitengewone kwaliteit van de gevelcompositie met ronde vensters, erkers, tegeltableau's en rode en witte gevelvlakken. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in zijn omgeving en neemt het gebouw een opvallende plaats in binnen het in de stad Groningen bescheiden oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486077
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl in Groningen

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 45
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1904-1905 in opdracht van Th.A. Ve..

Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl

Oude Ebbingestraat 41A
Groningen
Inleiding DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1892 naar ontwerp van ..

Hoekpand met rijk gebeeldhouwde gevel

Oude Ebbingestraat 39
Groningen
Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen rijk gebeeldhouwde gevel met twee grote treden waartegen klauwstukken. Ond..

Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist

Oude Ebbingestraat 52
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen trap gevel met klauwstukken en siervazen op de treden, en bekroond door pilasters op kopje. Boven d..

Winkelpand met jongere gevel in neo-Renaissance stijl

Oude Ebbingestraat 54A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, verbouwing van een ouder gebouw dat in 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)