Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Oude Ebbingestraat 41 A
9712HB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1892
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1892 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl

Inleiding DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1892 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een rijk versierde, neo-maniëristische bouwstijl. De winkelpui met een zwart marmeren kader stamt uit de jaren 50 toen beide winkels tot één winkel werden samengevoegd. Omschrijving Het panden zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen drie bouwlagen onder een gemeenschappelijk afgeknot schilddak, belegd met rode singels. De zes raamtraveeën brede voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst met spiegels en een tandlijst onder een geprofileerde houten bakgoot. Hierboven zijn de gevels opgemetseld tot een top met trappen en rolwerk in stuc en zogenaamde Vlaamse wortels. De trommels van de rondboogvensters bevatten stuc decoraties in hoogreliëf. Boven de winkelpui in een zwart marmeren kader van jonger datum zijn de gevels opgetrokken uit een rode perssteen. De vensters van de middentravee hebben eenmonumentaal accent gekregen in de vorm van stuc lijstwerk, bestaande uit pilasters met diamantkoppen en een segmentvormige tympaan met in het boogveld een hoogreliëf in stuc met leeuwekop en rankwerk. Op de tweede verdieping hebben de middenvensters een geprofileerde, rechthoekige omlijsting. De zijvensters op de eerste verdieping zijn met segmentbogen gesloten; de boogtrommels bevatten een schelpmotief. De boven gelegen vensters hebben strekken en op de borstwering in stuc koppen met rankwerk. Waardering Dubbel winkelwoonhuis, met een fraaie, rijk versierde neo-maniëristische gevel, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, gebouwd in 1892 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, in het bijzonder de kwaliteit van het stuc-decoratiewerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl in Groningen

Hoekpand met rijk gebeeldhouwde gevel

Oude Ebbingestraat 39
Groningen
Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen rijk gebeeldhouwde gevel met twee grote treden waartegen klauwstukken. Ond..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 45
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1904-1905 in opdracht van Th.A. Ve..

Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 49A
Groningen
Inleiding WINKELWONINGCOMPLEX, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, bestaande uit drie panden die tegel..

Nutshulpbank

Jacobijnerstraat 12
Groningen
Blokvormig pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen in 1863 gebouwd voor de maatschappij tot nut van het Algemeen ten behoev..

Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist

Oude Ebbingestraat 52
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen trap gevel met klauwstukken en siervazen op de treden, en bekroond door pilasters op kopje. Boven d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)