Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met bakstenen lijstgevel en jongere Art Déco-winkelpui in Groningen

Woonhuis

Oosterstraat 23 A
9711NN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw (oorspr.) ca. 1860 (gevel) 1928 (pui) 1800 18e eeuw (oorspr.) ca. 1860 (gevel) 1928 (pui)
Architect: R.W. Jager (pui) Jager R.W. Jager (pui)


Beschrijving van Woonhuis met bakstenen lijstgevel en jongere Art Déco-winkelpui

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de Oosterstraat, in oorsprong een zeventiende-eeuws woonhuis met een sobere bakstenen lijstgevel uit omstreeks 1860, vormgegeven in eenambachtelijk-traditionele bouwtrant. In 1928 werd de oudere winkelpui vervangen door de huidige in opdracht van H.Pieters naar ontwerp van R.W. Jager in een stijl, typisch voor de jaren twintig met kenmerken van de Art Déco-stijl. Achter de kleine winkel bevond zich tot voor enkele jaren de opkamer boven de kelder met een tongewelf. Na een ingrijpende verbouwing is de gehele begane grond nu winkel. De verdiepingen zijn als woonruimte in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. In het voordakschild bevindt zich een houten dakkapel met een zes-ruitsroedeverdeling. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en opgemetseld uit rode baksteen. De in 1928 aangebrachte winkelpui op de begane grond is symmetrisch van opzet en bestaat uit een basement van zwart Labardor marmer en een brede teakhouten omlijsting. Tussen de geometrische pilasters bevinden zich twee etalages met afgeschuinde hoeken en gekleurd geometrisch glas-in-lood in de bovenlichten. De in een diep portiek geplaatste winkeldeur heeft eveneens een bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. De verdiepingsvensters hebben afgeronde bovenhoeken en rondgezette hanekammen. De vensters op de eerste verdieping hebben bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. De vensters op de tweede verdieping hebben een vier-ruitsroedeverdeling. Waardering WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, met een goed geproportioneerde baksteenlijstgevel uit circa 1860, karakteristiek voor de architectuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de ambachtelijke uitvoering en gaafheid van de uit 1928 daterende winkelpui, karakteristiek voor de jaren twintig van deze eeuw met kenmerken van de Art Déco-stijl. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de gesloten, westelijke gevelwand van de Oosterstraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486002
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met bakstenen lijstgevel en jongere Art Déco-winkelpui in Groningen

Meubeltoonzaal met woning in Art Nouveau-stijl

Oosterstraat 19
Groningen
Inleiding MEUBELTOONZAAL MET WONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Ooster..

Pand met rococo-voorgevel

Oosterstraat 29
Groningen
Fragm. Vier traveeën breed pand van twee verdiepingen gedekt door dwars schilddak boven kroonlijst, waarop vijf sierlijke gesneden rococo-c..

Wit gepleisterd pand (Bas optiek)

Oosterstraat 31
Groningen
Smal pand onder zadeldak, 17e eeuw later van voorschild voorzien, bij welke gelegenheid de oudere gevel door een rechte kroonlijst werd afge..

Wit gepleisterd pand (De Barbier)

Oosterstraat 11
Groningen
In oorsprong laat-middeleeuws pand met gepleisterde voorgevel onder rechte kroonlijst uit het midden van de 19e eeuw. Deuromlijsting met ver..

Pand met 9-ruitsvensters (Irish Pub)

Oosterstraat 33
Groningen
Pand met verdieping en lage tweede verdieping, gedekt door een dwars schilddak met eenvoudige hoekpirons. De kroonlijst is versierd met goed..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met bakstenen lijstgevel en jongere Art Déco-winkelpui in Groningen

Foto's (2)