Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meubeltoonzaal met woning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Nijverheid Industrie

Oosterstraat 19
9711NN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1906
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt 1906 A.Th. van Elmpt


Beschrijving van Meubeltoonzaal met woning in Art Nouveau-stijl

Inleiding MEUBELTOONZAAL MET WONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Oosterstraat, gebouwd in 1906 in opdracht van de Fa. J.B. Wachters naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een verfijnde Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. De vernieuwde winkelpui is van ondergeschikt belang. De sectieltegeltableau's zijn gesigneerd en vervaardigd door 'Joost Thooft en Labouchere, Delft'. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak met een op de begane grond niet oorspronkelijke winkelpui. Op de eerste verdieping is over de volle breedte van de gevel een groot breed venster aangebracht onder een hardstenen korfboog. De boog wordt door twee ranke hardstenen halfzuilen gesteund. Het drieledige venster heeft een verfijnde houten roedeverdeling. De eerste verdieping wordt aan weerszijden afgesloten door twee bewerkte hardstenen penanten, bekroond met medaillons, voorstellende timmergereedschap: hamer en zaag (rechts) en passer en driehoek (links). Op de terracotta tegeltableau's in de zwikken van de boog zijn tegen de achtergrond van gestileerde bloemen en bladeren elegante, halfliggende aan elkaar gespiegelde vrouwenfiguren afgebeeld. De tableau's zijn uitgevoerd in wit en gele, oker en blauwe kleuren. Op de tweede verdieping, die is opgetrokken uit witte verblendsteen is een drieledig venster, geflankeerd door twee smallere vensters, onder een doorlopende hardstenen latei. In de opgemetselde geveltop is een rondboogvenster met hardstenen negblokken en sluitstenen aangebracht. De top is bekroond met een driehoekig hardstenen tympaan en een vijftal hardstenen gebeeldhouwde penanten. Waardering Meubeltoonzaal met bovenwoning, gebouwd in 1906 in de trant van de Vernieuwingsstijlen van rond de eeuwwisseling, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het unieke stilistische karakter van het totale gevelontwerp, waarin fraaie terracotta tegeltableau's en natuurstenen detailleringen zijn aangebracht. Bovendien is het gebouw van bijzonder belang voor het oeuvre van de destijds befaamde Groninger architect A. Th. van Elmpt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meubeltoonzaal met woning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Woonhuis met bakstenen lijstgevel en jongere Art Déco-winkelpui

Oosterstraat 23A
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de ..

Wit gepleisterd pand (De Barbier)

Oosterstraat 11
Groningen
In oorsprong laat-middeleeuws pand met gepleisterde voorgevel onder rechte kroonlijst uit het midden van de 19e eeuw. Deuromlijsting met ver..

Pand met rococo-voorgevel

Oosterstraat 29
Groningen
Fragm. Vier traveeën breed pand van twee verdiepingen gedekt door dwars schilddak boven kroonlijst, waarop vijf sierlijke gesneden rococo-c..

Wit gepleisterd pand (Bas optiek)

Oosterstraat 31
Groningen
Smal pand onder zadeldak, 17e eeuw later van voorschild voorzien, bij welke gelegenheid de oudere gevel door een rechte kroonlijst werd afge..

Pand met versierde gevel (Restaurant Tekinev)

Gelkingestraat 24
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen gevel waarvan de top omlijst wordt door natuurstenen voluten in Groninger vroeg-17e eeuwse trant; b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)