Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havenkantoor in sobere eclectische bouwstijl in Groningen

Gebouw

Noorderhaven 64 A
9712VM Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Havenkantoor in sobere eclectische bouwstijl

Inleiding HAVENKANTOOR, markant gesitueerd in de gesloten gevelwand op de meest westelijke hoek van de Noorderhaven, gebouwd in circa 1870 in opdracht van de gemeente Groningen als havenkantoor in een sobere doch karakteristieke, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoningen. Omschrijving Het brede, monumentale gebouw is opgetrokken op een smalle, rechthoekige, maar gerende en op de hoek afgeschuinde plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De gevels worden afgesloten door een lijstgoot. De geheel gepleisterde gevels zijn aan de korte zijde twee, aan de afgeschuinde zijde eveneens twee en aan de lange zijde vijf traveeën breed. Alle muuropeningen zijn aan de bovenzijde afgerond. De deur aan de korte zijde is omlijst met geprofileerd stuc lijstwerk. In de uiterste travee aan de lange zijde is een portiek aangebracht met een kader van pilasters en een kroonlijst. De vierde travee kreeg dezelfde omlijsting, maar de deur is daar weer tot venster dichtgezet. De zorgvuldige decoratie is hier ook op de verdiepingen doorgezet: de vensters hebben geprofileerd lijstwerk met een decoratieve kuif (op de eerste verdieping). De afgeschuinde dubbele travee is voor het dak bekroond met een fronton waarin vlakvullend het wapen van de stad Groningen met dubbele adelaar in reliëf is afgebeeld. Waardering Havenkantoor, met monumentale gestucte lijstgevels, gesitueerd op het snijpunt van zichtassen over het omliggende havengebied van de Noorderhaven, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke architectonische kwaliteit en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering een buitengewoon belangrijk element voor de omgeving van de Noorderhaven in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Havenkantoor in sobere eclectische bouwstijl in Groningen

Pakhuis de Sleutel

Noorderhaven 72
Groningen
Breed pakhuis "de Sleutel" onder dwars zadeldak met trijshuisje in daarvoor gebouwde topgevel. De verdieping gaaf met slechts weinig kleine ..

Ontvangerskantoor in neo-gotische stijl

Reitdiepskade 1
Groningen
Inleiding ONTVANGERSKANTOOR, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Reitsdiepskade nabij de Noorderhaven en het Reit..

Hoekpand (vml. brouwerij, met Noorderhaven 72)

Hoge der A 37
Groningen
Onderkelderd diep pand met zijgevel aan de Noorderhaven. Gevel aan Hoge der A eenvoudig 19e eeuws met rechte kroonlijst ter vervanging van o..

Westerpakhuis

Gasthuisstraatje 9
Groningen
Een fors pakhuis met twee volledige verdiepingen en gedekt door zadeldak tegen puntgevel waartegen trijshuisje. In zij- en voorgevel op elke..

Hoekpand van vijf traveeën breed

Hoge der A 35
Groningen
Hoekpand van vijf venstertraveeen onder dwars schilddak met twee hoekschoorstenen; vensters op de verdieping en de lage zolderverdieping ond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Havenkantoor in sobere eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (2)