Melkinrichting 'Stad en Lande' in Groningen

Nijverheid Industrie

Noorderhaven 65
9712VJ Groningen

Architect: G. Nijhuis Nijhuis 1909 G. Nijhuis

Beschrijving van Melkinrichting 'Stad en Lande'

Inleiding Melkfabriek, gesitueerd op de noordwestelijke hoek van de Noorderhaven en de Werfstraat, gebouwd in 1909 in opdracht van Y. van Yperen als Coöperatieve Stoomzuivelfabruik en Melkinrichting 'Stad en Lande' naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in Overgangsarchitectuur met tegeltableau's in Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als studentenhuisvesting. Omschrijving Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm driehoekige plattegrond en bestaat uit twee, parallel aan de straten lopende vleugels van twee bouwlagen onder een samengesteld dak met geveltoppen met wolfseinden, belegd met een rode geglazuurde pan en keramische pironnen op de hoeken. De plint is gemetseld van okerkleurige perssteen en afgedekt met bruin geglazuurde profielsteen. De gevels zijn opgetrokken uit witte verblendsteen, die ter hoogte van de middendorpels zijn verlevendigd met twee lagen gele, geglazuurde steen. Alle onderdorpels zijn van bruin geglazuurde profielsteen. Aan de Noorderhavenzijde risaleert een topgevelgedeelte met wolfseind. Dit gedeelte bevat twee brede, met drieledige vensters geopende traveeën en een drieledig venster in de top. Rechts van dit risaliet is het ingangstravee met portiek en op de verdieping een blindnis met tegeltableau met melkmeisje met juk. In het midden van de overige vier raamtraveeën zit een tegeltableau met een door vee begraasde weide. Beneden zijn de vensters in diepe nissen aangebracht. Op de verdieping zijn ze afgedekt met natuurstenen lateien en segmentbogen met maaswerk in de boogtrommels. De gevel wordt afgesloten door een getande band van parelschroten en consoles, die de bakgoot draagt. Deze is voorzien van een balustrade van natuursteen. Aan de Werfstraatzijde zijn alle muuropeningen van deuren en vensters segmentvormig gesloten. Het overige is qua geleding en decoratie vergelijkbaar met de Noorderhavenvleugel. Tussen de twee vleugels is een laag gedeelte als overgang ingevuld. Waardering Bouwwerk, oorspronkelijk een zuivelfabriek en gebouwd in een landelijk aandoende bouwstijl met kenmerken van de vernieuwingsstijlen rond deeeuwwisseling naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de economische geschiedenis van de stad Groningen. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de omgeving van de Noorderhaven in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)