Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 8
9712SH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1887 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de Hortusbuurt in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat, verbouwd in 1887 in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog als woonhuis in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een dwarsgeplaatst zadeldak, belegd met een blauw geglazuurde Hollandse pan. De voorgevel is drie traveeën breed. De lijstgevel is geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Voor de toegangsdeur ligt een hardstenen stoep. De rechtgesloten gevelopeningen zijn voorzien van geprofileerd lijstwerk en kuiven in stuc. De bovenlichten van de paneeldeur en de twee vensters zijn ingevuld met kleurig glas-in-lood. De vensterbanken zijn op de hoeken versierd met consoles in stuc. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die voorzien is van twee gebeeldhouwde consoles, die een geprofileerde houten bakgoot dragen. Tegen het dwarsgeplaatste zadeldak is een uitzonderlijk grote kajuit geplaatst met een origineel zes-ruits venster. Dit venster is eveneens voorzien van geprofileerd lijstwerk en een kuif in stuc. De kajuit is eveneens gepleisterd, van schijnvoegen voorzien en versierd met een rijk gesneden houten ajourlijst. Waardering WOONHUIS, van oorsprong zeventiende eeuws met een negentiende-eeuwse gestucte lijstgevel met uitvoerig lijstwerk, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en als waardevolle representant van een voor de stad Groningen karakteristiek woonhuistype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Anna Varwergasthuis

Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 12
Groningen
Serie woningen onder zadeldak evenwijdig aan de straat vormend het Anna Varwergasthuis blijkens stichtingssteen uit 1632. Nr 12 met verdiepi..

Wit gepleisterd dwars pand Vroeger één geheel met Noorderhaven nr. 7

Noorderhaven 5
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak evenwijdig aan de straat en rustend tegen topgevel met schoorsteen. Omlijste ingang. In de tuin eenvo..

Wit gepleisterd pand met dwarsvleugel

Noorderhaven 7
Groningen
Woonhuis onder zadeldak evenwijdig aan de straat en rustend tegen topgevel met schoorsteen. Omlijste ingang.

't Hooft

Lopendediep 1
Groningen
Diep pand onder zadeldak tegen puntgevel aan het Guyotplein, 10 venstertraveeen diep, in de vensters van de verdieping roeden, de gevels tha..

Rechterhelft van tweelingpand

Noorderhaven 11
Groningen
Rechterhelft van een tweelingpand met verdieping onder dwars schilddak boven forse kroonlijst met tandlijst. Omlijste ingang met kroonlijst ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)