Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-barokke bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Ebbingestraat 64 A
9712NN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1915
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt 1915 A.Th. van Elmpt


Beschrijving van Herenhuis in neo-barokke bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Ebbingestraat, gebouwd in 1915 in opdracht van G.J. Kraft naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een neo-barokke bouwstijl. Het gebouw is sinds 1957 in gebruik geweest als kantoor en daartoe inwendig aangepast. De begane grond is later doorgetrokken met het aangrenzende pand. Het gebouw is thans in gebruik als slagerij met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst schilddak, belegd met een geglazuurde Hollandse pan. Op de nokken staan schoorstenen met borden. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op bewerkte consoles. De voorgevel is drie traveeën breed en opgemetseld uit een grijsbruine baksteen. Het voorerf wordt afgescheiden door hardstenen penanten. Het geheleoppervlak van de pui is tot op de hoogte van de wisseldorpels bekleed met granieten platen. De vensterbanken zijn uit hardsteen vervaardigd. In het midden bevindt zich een monumentale ingangspartij met een rondlopende twee-tredige hardstenen stoep. De bewerkte houten paneeldeur wordt geflankeerd door zijlichten met gekleurd glas-in-lood en granieten zuilen. De verdiept liggende voordeur wordt overspannen door een korfboog, waarboven een ovaal bovenlicht is aangebracht, omlijst met gebeeldhouwd rol- en loofwerk. Aan weerszijden zijn de gebeeldhouwde consoles van het balkon op de eerste verdieping geplaatst. De middentravee wordt geaccentueerd door een monumentale loggia, die is ondergebracht in een kajuitachtige opbouw. De loggia heeft zandstenen zuilen en een zandstenen balustrade. De loggia wordt door een tympaanvormige lijst gesloten. De gevel wordt evenals de middentravee aan weerszijden geflankeerd door pilasterstellingen. De pilasters zijn voorzien van speklagen. De vensters op de begane grond zijn gedekt met natuurstenen lateien. Die van de verdieping hebben strekken en gebeeldhouwde negblokken. Inwendig nog van belang de hal met marmeren lambrizering en verfijnde stucdecoraties, houten tochtdeur met geslepen glas, het houten trappenhuis met monumentale glas-in-loodvensters, de kamer links van de hal met oorspronkelijke houten lambrizeringen en balkonplafond en een aantal oorspronkelijke, met diermotieven bewerkte houten paneeldeuren. Waardering Herenhuis, zorgvuldig vormgegeven in een in Groningen zelden toegepaste neo-barokke bouwstijl naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de arhcitectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485940
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-barokke bouwstijl in Groningen

Wit gepleisterd hoekpand (Leo ten Berge modes)

Nieuwe Ebbingestraat 62
Groningen
Pand onder zadeldak. Tegen gepleisterde topgevel met toppilaster op kopje; blijkens gevelsteen uit 1630.

Juffer Tette Alberdagasthuis

Nieuwe Kerkhof 22
Groningen
Tette Alberda gasthuis. Front van vier woningen onder dwars zadeldak waarvoor middenpartij van twee vensters in de top bekroond door tympaan..

Pand van vier traveeën breed met omlijste ingang

Nieuwe Ebbingestraat 52
Groningen
Vier traveeën breed pand onder zadeldak met voorschild waarboven topschoorsteen. Kroonlijst waarboven goot met bloklijst. Omlijste ingang.

Woonhuis met twee verdiepingen en forse kroonlijst

Nieuwe Ebbingestraat 45
Groningen
Woonhuis waarvan het voorste gedeelte twee volledige verdiepingen telt met schilddak met hoekschoorstenen, voorgevel afgesloten door forse k..

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerkhof 1
Groningen
Nieuwe Kerk. In de stadsuitbreiding aan de noordzijde op het Nieuwe Kerkhof vrij gelegen kruiskerk uit 1665. In de hoeken der armen dienstge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-barokke bouwstijl in Groningen

Foto's (1)