Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Boteringestraat 98 A
9712PS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1924 (verb. van ouder pand)
Architect: Joh. Prummel (1924) Prummel 1924 Joh. Prummel (1924)


Beschrijving van Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van slager F. Theijssen naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel in een bouwstijl met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en als kamerverhuur. In de vroegere kamer en suite op de eerste verdieping zijn nog een tweetal witbetegelde schouwen aanwezig. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met bepleisterde banden. De begane grond wordt over de volle breedte ingenomen door een karakteristieke winkelpui met een betegelde omlijsting in geel en zwart en een invulling van symmetrisch opgezette winkel- en toegangskozijnen. Een reeks bovenlichten zwenkt aan de onderzijde naar binnen en leidt daarmee twee portieken in, die aan de zijkanten zijn gesitueerd. De portiekwanden zijn eveneens betegeld en bevatten de oorspronkelijke voordeuren. De bovenlichten hebben een fijnmazige vulling van gekleurd glas-in-lood en enkele decoratieve accenten op het kozijn. De liggende puibetegeling is doorgezet tot aan de vensters op de eerste verdieping. Het middendeel van het uit roodbruine baksteen opgemetselde gevelvlak op de verdiepingen risaleert enigszins. Het is deels gemetseld met staande lintvoegen en voorzien van een trapeziumvormige, houten erker met zinkafdekking en een afzonderlijk venster. Het muurwerk van de tweede verdieping ligt weer iets vlakker met het gevelvlak en is symmetrisch van opzet. Een halfronde uitmetseling wordt aan weerszijden geflankeerd door vensters met glas-in-lood ramen. Staand metselwerk daarboven bevat aan de zijkanten kleine halfronde uitmetselingen. Waardering WINKELWOONHUIS, ontworpen in 1924 in een expressionistische bouwstijl met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco door de Groninger architect J. Prummel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en gaafheid en vanwege zijn betekenis in het oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485930
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl in Groningen

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Nieuwe Boteringestraat 90
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rij..

Remonstrants gasthuis

Noorderbinnensingel 24
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Remonstrants gasthuis, gebouwd in 1892-1905 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de ne..

Doopsgezind Gasthuis

Nieuwe Boteringestraat 47
Groningen
Inleiding GASTHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat,..

Rijks H.B.S.

Kamerlingheplein 1
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en de Grote Kruisstraat met een ruim voorplein met twee o..

Watertoren Noorderbinnensingel

Noorderbinnensingel 14
Groningen
Inleiding WATERTOREN, vrijstaand gesitueerd op een groot binnenterrein achter de Noorderbinnensingel aan de rand van de oude binnenstad en h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)