Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Boteringestraat 90
9712PS Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het balkon is in 1900 aangebracht. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met woonhuis en is in 1982 gerestaureerd. De achtergevel is vernieuwd en van ondergeschikt belang. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde bakgoot waarboven een houten balustrade is geplaatst. De balustrade wordt bekroond door een tympaan-achtige vorm, die in het midden doorbroken wordt door een gesneden houten pinakel. De voorgevel is drie traveeën breed en geheel gestuct met diep gesneden schijnvoegen en voorzien van imitatie bosseringen. De vensters en deur op de begane grond zijn segmentboogvormig gesloten en zijn voorzien van imitatie negblokken en sluitstenen. In het midden op de verdieping is een balkon met een sierlijke houten balustrade geplaatst op gebeeldhouwde consoles. Op het balkon komen twee gepaarde deuren uit, overspannen met twee rondbogen. Aan weerszijden bevinden zich twee blinde vensters onder rondbogen. De rondbogen hebben geprofileerd lijstwerk met decoratieve sluitstenen in stuc. De boogtrommels zijn bezet met bruine en witte tegels in een dambordpatroon. De blinde vensters kregen eveneens tegels. Op de borstweringen zijn stuc facetten aangebracht. Waardering Woonhuis, met een rijk versierde stuc lijstgevel in een eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het exterieur alsmede vanwege zijn gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Nieuwe Boteringestraat 98A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van sl..

Doopsgezind Gasthuis

Nieuwe Boteringestraat 47
Groningen
Inleiding GASTHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat,..

Remonstrants gasthuis

Noorderbinnensingel 24
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Remonstrants gasthuis, gebouwd in 1892-1905 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de ne..

Rijks H.B.S.

Kamerlingheplein 1
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en de Grote Kruisstraat met een ruim voorplein met twee o..

Watertoren Noorderbinnensingel

Noorderbinnensingel 14
Groningen
Inleiding WATERTOREN, vrijstaand gesitueerd op een groot binnenterrein achter de Noorderbinnensingel aan de rand van de oude binnenstad en h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)