Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Boteringestraat 54
9712PN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw ca. 1875 (gevel) 1700 17e eeuw ca. 1875 (gevel)


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1870 in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het derde kwart van de negentiende eeuw. In 1924 is de achtergevel met een verdieping opgehoogd en in 1931 is de achtergevel uitgebouwd met een breed erkervenster met een stalen roedeverdeling. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en is aan de voorzijde onderkelderd. Het gebouw bevat twee bouwlagen onder eendwarsgeplaatst afgeknot zadeldak, belegd met een platte, geglazuurde Friese pan. De gevel is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. In het souterrain zijn twee vensteropeningen aangebracht, die gedecoreerd zijn met geprofileerd stuc lijstwerk en kuiven met loofwerk. Voor de houten voordeur met bovenlicht, die is voorzien van kussenpanelen en een gietijzeren rooster, ligt een hardstenen stoep van twee treden. Alle vensters zijn, evenals de voordeur rechtgesloten maar hebben afgeronde bovenhoeken. De vensters zijn gedecoreeerd met geprofileerd stuc lijstwerk en kuiven met loofwerk. De toegangstravee en de hoeken van de gevel zijn voorzien van reeksen afgevlakte en gebosseerde diamantkoppen in stuc. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. In het voordakschild is een brede houten dakkapel van later datum aangebracht. De achtergevel is opgetrokken uit rode baksteen en bevat rechtgesloten T-vensters. Inwendig nog van belang het houten trappenhuis met rijk gesneden houten balusters in neo-renaissance vormgeving en de kleine trapopgang naar de verhoogde voorkamer met balusters in dezelfde vormgeving. Waardering HERENHUIS, voorzien van een geheel gestucte lijstgevel met een fraai decoratieschema in stuc, karakteristiek voor de architectuur uit het derde kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de woonhuisarchitectuur uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de uit gedifferentieerde bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Breed laag pand met dakkapel

Nieuwe Boteringestraat 52
Groningen
Breed laag pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat. Boven de ingang dakkapel. Originele deur.

Breed pand met Vlaamse top met halsgevel

Nieuwe Boteringestraat 50
Groningen
Breed pand zonder verdieping onder zadeldak evenwijdig aan de straat, voor het dak boven de ingang een z.g. Vlaamse top, halsgevelvormig beĆ..

Doopsgezind Gasthuis

Nieuwe Boteringestraat 47
Groningen
Inleiding GASTHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat,..

Middengasthuis (Kleine Rozenstraat)

Kleine Rozenstraat 8
Groningen
Inleiding GASTHUIS MET TOEGANGSPOORT, genaamd 'kleine' Midden Gasthuis, gesitueerd aan de zuidzijde van de Kleine Rozenstraat, bestaande uit..

Eenvoudig pand met kroonlijst

Nieuwe Boteringestraat 30
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild, waarboven schoorsteen. Gevel afgesloten door kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (2)