Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen in Groningen

Woonhuis

Munnekeholm 12
9711JA Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in omstreeks 1850 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De aanbouw aan de achtergevel is van later datum en valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een langgerekte achterbouw en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak, belegd met een geglazuurde oude Hollandse pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit een helderrode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De monumentale toegangsdeur is asymmetrisch in de gevel geplaatst en wordt omkaderd door een gestucte lijst met rustica-imitatie, sluitsteen en een rijk geprofileerde architraaf. De voordeur is dubbelbreed en voorzien van panelen en hoog bovenlicht. De vensters en de rechter toegangsdeur naar de bovenwoning zijn licht getoogd met strekken. Op de verdieping bevinden zich vier licht getoogde T-vensters. De achtergevel is gestuct en van schijnvoegen voorzien. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst onder een uitkragende bakgoot. De kajuit is vermoedelijk later aangebracht en heeft een geprofileerde lijst met een kepervorm. Naast deze kajuit bevindt zich een kleine kapel van jongere datum. Waardering Woonhuis, ingetogen vormgegeven met een classicistische lijstgevel uit het midden van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het gebouw vertegenwoordigt een in de stad Groningen vrij zeldzaam voorkomend woonhuistype uit het midden van de negentiende eeuw. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Munnekeholm in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485901
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen in Groningen

Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA)

Munnekeholm 10
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917..

Aduardergasthuis

Munnekeholm 3
Groningen
Nieuw Aduarder Gasthuis: Serie woningen in breed laag gebouw onder schilddak met grote z.g.Vlaamse top in het midden, het geheel uit 1775 bl..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Munnekeholm 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Munnekeholm op de plaats van een forse rooilijnsprong, ..

Voormalig bankgebouw (nu: Restaurant Overstag)

Gedempte Zuiderdiep 137A
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande noordelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep..

Koetshuis met bovenwoning

Akerkhof 30A
Groningen
Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen in Groningen

Foto's (1)