Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA) in Groningen

Gebouw

Munnekeholm 10
9711JA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1917-'19 1995 (rest.) 1919 1917-'19 1995 (rest.)
Architect: A.D.N. van Gendt J.G. van Gendt Gendt ADN 1919 A.D.N. van Gendt J.G. van Gendt


Beschrijving van Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA)

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917-1919 in opdracht van de Groninger Bank naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Gebr. A.D.N. & J.G. van Gendt in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant. De hal met tocht- en draaideur en betegelingen en de voormalige directiekamer aan de achterzijde met houten lambrizeringen en kasten hebben hun oorspronkelijke karakter bewaard. Voor het overige is het interieur van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans tijdelijk bewoond in afwachting van een nieuwe bestemming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak, waarvan het voorschild en de zijschilden zijn gedekt met leien; het achterdakschild is belegd met een grijze Tuiles du nord. Op de nokken staan twee zinken pironnen. De vier traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit een gefrijnde grijze zandsteen. Het basement wordt afgesloten door een over het ingangsportiek omlopende dorpelband. De gevel wordt verticaal geleed door pilasters over twee verdiepingen, die worden bekroond door kapiteelachtige decoraties; de twee middelste pilasters hebben afgeronde hoeken. De ingangstravee bestaat uit een portiek op de begane grond rechts waarin een zware, dubbele houten deur met ijzeren, versierd traliewerk en bevat aan weerszijden twee zware, gecanneleerde driekwart zuilen op een natuurstenen basement. De rechtgesloten vensters liggen verdiept en hebben de oorspronkelijke kruiskozijnen met een roedeverdeling; de verdiepingsvensters zijn iets gedrukt. Op de borstwering tussen de verdiepingen zijn rechthoekige kaders met decoratieve geometrische reliëfs aangebracht. De vensters boven het portiek zijn over twee verdiepingen samengevat in een geprofileerde lijst. In de top drie kleine vensters in een verdiept liggend vlak. De gevel van de ingangstravee wordt bekroond door een gedecoreerd attiek met geometrische en ovaalvormige motieven. De gevel wordt afgesloten door een gedecoreerde lijst met twee waterspuwers. De achtergevel is opgetrokken uit een helderrode baksteen en bevat de oorspronkelijke indeling met rechtgesloten vensters met een fijne roedeverdeling. Waardering Bankgebouw, ontworpen in 1917-1919 door de bekende Amsterdamse architecten A.D.N. & J.G. Van Gendt, van algemeen belang vanwege zijn grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als waardevolle, gave en zeldzame representant van het aan de Art Déco-stijl verwante expressionisme in de Nederlandse bouwkunst van na de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Munnekeholm in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485895
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA) in Groningen

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen

Munnekeholm 12
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in omstreeks 1850 in een ambachtelijk-tradi..

Aduardergasthuis

Munnekeholm 3
Groningen
Nieuw Aduarder Gasthuis: Serie woningen in breed laag gebouw onder schilddak met grote z.g.Vlaamse top in het midden, het geheel uit 1775 bl..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Munnekeholm 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Munnekeholm op de plaats van een forse rooilijnsprong, ..

Koetshuis met bovenwoning

Akerkhof 30A
Groningen
Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boe..

Voormalig hoofdpostkantoor

Munnekeholm 1
Groningen
Inleiding HOOFDPOSTKANTOOR, gesitueerd in een zichtas over het A-kerkhof op de hoek van de Munnekeholm en de Schuitemakersstraat, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA) in Groningen

Foto's (1)