Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Munnekeholm 4
9711JA Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Munnekeholm op de plaats van een forse rooilijnsprong, waardoor de voorgevel naar het zuiden is gericht, gebouwd omstreeks 1870 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het gebouw is met het aangrenzende achterhuis thans in gebruik als kantoor en opleidingscentrum. Omschrijving Het omvangrijke gebouw bestaat uit twee delen. Het zuidelijk deel is drie raamtraveeën breed en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een dwarsgeplaatst schilddak. Van het noordelijk deel staat de langsgevel van zes traveeën breed in de rooilijn van de Munnekeholm. Dit deel telt twee bouwlagen onder een zadeldak. De gevels worden afgesloten door een gootlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. Op de nokken van het schilddak staan twee houten pilonen. De westelijke gevel is geheel gestuct en grotendeels voorzien van schijnvoegen. De begane grond wordt afgesloten door een geprofileerde stuc cordonlijst. De deuropeningen hebben een omlijsting van geprofileerd stuc lijstwerk en worden bekroond door een architraaf. De rechtgesloten T-vensters zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen. De verdiepingsvensters van de zuidgevel zijn bekroond met tympanen, die versierd zijn met guirlandes en rolwerk. De gootlijst loopt om het zuidelijk bouwdeel en wordt in de voorgevel onderbroken door de vensters van de mezzanine-verdieping. In de resterende lijstdelen zijn rechthoekige blindveldjes aangebracht. De korte zijgevel van één travee breed van het zuidelijk deel bevat op beide verdiepingen twee rechthoekige blindvelden met geprofileerd stuc lijstwerk. De achtergevel en de zij- en achtergevels van het achterhuis zijn vlak gepleisterd. De achtergevel van het hoofdgebouw bevat op de begane grond openslaande deuren en een rechtgesloten venster met bovenlichten, die voorzien zijn van een ruitvormige roedeverdeling. De achtergevel van het achterhuis bevat op de begane grond vier rechtgesloten T-vensters en twee T-vensters in de eveneens gepleisterde kajuit. Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een opmerkelijk vormgegeven eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn opvallende situering een belangrijk architectonisch element in de ruimtelijke geledingen van de Munnekeholm in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Aduardergasthuis

Munnekeholm 3
Groningen
Nieuw Aduarder Gasthuis: Serie woningen in breed laag gebouw onder schilddak met grote z.g.Vlaamse top in het midden, het geheel uit 1775 bl..

Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA)

Munnekeholm 10
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917..

Voormalig hoofdpostkantoor

Munnekeholm 1
Groningen
Inleiding HOOFDPOSTKANTOOR, gesitueerd in een zichtas over het A-kerkhof op de hoek van de Munnekeholm en de Schuitemakersstraat, gebouwd ..

Koetshuis met bovenwoning

Akerkhof 30A
Groningen
Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boe..

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen

Munnekeholm 12
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in omstreeks 1850 in een ambachtelijk-tradi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)