Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hoofdpostkantoor in Groningen

Gebouw

Munnekeholm 1
9711JA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1909
Architect: C.H. Peters Peters CH 1909 C.H. Peters


Beschrijving van Voormalig hoofdpostkantoor

Inleiding HOOFDPOSTKANTOOR, gesitueerd in een zichtas over het A-kerkhof op de hoek van de Munnekeholm en de Schuitemakersstraat, gebouwd in 1909 in opdracht van de PTT naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters in een neo-gotische bouwstijl. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als postkantoor. De uitbreidingen van later datum vallen buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een hoog opgaand zadeldak, gedekt met leien (Maasdak). De gevels zijn opgemetseld van roodbruine baksteen en sterk ritmisch geleed door liseenachtige muurdammen. Hiertussen bevinden zich de vensteropeningen. Op de begane grond zijn de vensters segmentboogvormig gesloten en voorzien van houten, driedelige kozijnen met tussenkalven. De rechtgesloten vensters op de verdieping bevatten segmentboogvormige ontlastingsbogen. Alle vensters hebben afzaatvormige hardstenen waterdorpels. De risalerende hoekpartij is voorzien van hoge topgevels en een overhoeks geplaatste ingang met trap. Boven de ingang bevindt zich een forse erker met hoge, segmentboogvormig gesloten vensters. De diep uitgemetselde consoles waarop deze erker rust, vormen met het tongewelf hiertussen een portiek boven de ingang. De venstervelden worden afgesloten door een neo-gotisch spitsboogfries. De topgevels bevatten terugliggende ranke vensteropeningen en blindnissen. Enkelvoudige en gepaarde schalken ondersteunen de trapsgewijs verspringende veldbeëindigingen. De gevels zijn voorts verlevendigd met speklagen. Voor neg- en sluitblokken, evenals voor de afdekkingen van topgevels en gedecoreerde consoles, is natuursteen gebruikt. De dakvlakken zijn voorzien van kajuiten, afgewisseld door dakkapellen met decoratieve windveren. De kappen worden omzoomd door een gemetselde balustrade met pinakels. Inwendig nog van belang de geornamenteerde glazen overkapping van de hal. Waardering Hoofdpostkantoor, gebouwd naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters in een neo-gotische stijl kenmerkend voor de overheidsgebouwen van rond de eeuwwisseling. Van algemeen belang: - vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; - vanwege de grote architectonische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een markant architectonisch element in de omgeving van het A-kerkhof in het centrum van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig hoofdpostkantoor in Groningen

Koetshuis met bovenwoning

Akerkhof 30A
Groningen
Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boe..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Munnekeholm 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Munnekeholm op de plaats van een forse rooilijnsprong, ..

De Tuin

Akerkhof 22
Groningen
Inleiding KLOOSTER, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof op de hoek met de Schoolholm tegenover de middeleeuwse A..

Aduardergasthuis

Munnekeholm 3
Groningen
Nieuw Aduarder Gasthuis: Serie woningen in breed laag gebouw onder schilddak met grote z.g.Vlaamse top in het midden, het geheel uit 1775 bl..

Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA)

Munnekeholm 10
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)