Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Woonhuis

Marktstraat 16
9712PC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1906
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt van 1906 A.Th. van Elmpt


Beschrijving van Dienstwoning in Art Nouveau-stijl

Inleiding DIENSTWONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend eind negentiende-eeuwse woonhuizen bestaande zuidelijke gevelwand van de Marktstraat, gebouwd in 1906 als dienstwoning bij het pand Ossenmarkt 7 in opdracht van Th.P. Lautenbach naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een verfijnde Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig drastisch verbouwd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De borstwering is bekleed met hardsteen en heeft aan weerszijden twee hardstenen bewerkte penanten. De twee (raam)traveeën brede gevel is opgetrokken uit een witte verblendsteen. De borstwering op de begane grond, vensterbanken, deuromlijsting, lateien, negblokken, cordonlijst en erkervoet zijn vervaardigd van gefrijnde hardsteen. Al deze onderdelen zijn bewerkt met verfijnde geometrische motieven. De houten paneeldeur is met een segmentboog gesloten en heeft een driedelig glas-in-lood bovenlicht met sierlijk bewerkte hardstenen raamstijlen. Het venster op de begane grond heeft een driedelige, van oorsprong blankhouten sponning met glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping bevindt zich naast een eenvoudig rechtgesloten venster een sierlijke houten overhoekse erker met zaagtandvormige lijsten en een met zink beklede kap. De erker en het venster op de verdieping bezitten een fijne roedeverdeling. De gevel is afgesloten met een topgeveltje boven de raamtravee. Waardering Dienstwoning, met een voor de stad Groningen uitzonderlijke gevel in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de verfijnde detaillering van de hardstenen geveldelen. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de Marktstraat en omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485865
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Art Nouveau-stijl in Groningen

Witgepleisterd pand van vijf traveeën breed

Marktstraat 14
Groningen
Vijf traveeën breed pand met verdieping en lage zolderverdieping. De ondiepe voorbouw, waarvan de gevel gepleisterd is, onder dwarskap met ..

Pand van vijf traveeën breed met kleinde tympaan

Marktstraat 13
Groningen
Zes traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Smalle ingang in derde travee van links. Boven t..

Pand van vijf traveeën breed tussen pilasters

Marktstraat 17
Groningen
Vijf traveeën brede voorbouw met verdieping en lage zolderverdieping onder afgeknot schilddak. De gevel staat tussen hoge smalle pilasters ..

Woonhuis in eclectische bouwstijl met Art Nouveau-elementen

Marktstraat 12
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de Marktstraat, verbouwd ..

Voormalig bisschopshuis

Marktstraat 19
Groningen
Vijf traveeën breed pand onder dwars zadeldak met schoorstenen boven de zijtopgevels. Omlijste ingang met smalle zijlichten, stenen dakkape..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)