Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen

Gebouw

Lage der A 12
9718BJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885 1903 (uitbr.)


Beschrijving van Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van het Lage der A, gebouwd in 1885 in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl en uitgebreid in 1903. In de jaren tachtig is het pakhuis verbouwd tot wooncomplex met atelierruimtes. Omschrijving Monumentaal breed pakhuis, opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, van zeven bouwlagen hoog en bestaande uit drie delen, die ieder een geleding hebben van een hijsdeurtravee, geflankeerd door raamtraveeën. Waarschijnlijk is het linker gedeelte het eerst gebouwd tot vijf bouwlagen hoog en zijn de andere twee delen en een verhoging met twee bouwlagen in 1903 tot stand gekomen. Alleen de bouwnaad tussen het linker deel en het middengedeelte doorbreekt de volstrekte symmetrie. Op de begane grond is de gevel gemetseld in een natuursteen blokkensuggestie. De deur- en raamgeleding van de begane grond is onregelmatig. Deze en de andere muuropeningen zijn alle segmentboogvormig gesloten en gedekt met hanekammen. In de zijgevel aan de zijde van de Dwarsstraat zijn reeksen rondboogvensters aangebracht. Het complex is gedekt met een plat dak, maar bezit steile zijschilden. Waardering Pakhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel. Bovendien vormt het pakhuis een waardevol element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte aan weerszijden van de A in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen

Wit gepleisterd hoekpand

Dwarsstraat 1
Groningen
Hoekpand met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde gevels, voorgevel, ter breedte van drie vensterassen, met houten kr..

Wit gepleisterd herenhuis

Lage der A 14
Groningen
Drie traveeën breed herenhuis met verdieping. Alle vensters met zes ruiten en omgeven door stuclijsten met gestuct kuifstuk.

Woningcomplex in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid

Lage der A 9A
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit twee beneden- en vier bovenwoningen, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, overwegend uit oudere bebouw..

Woonhuis met puntgevel

Lage der A 8
Groningen
Woonhuis met verdieping en onder zadeldak tegen puntgevel met toppilaster op kopje. Langs de zijden van de geveltop vlechtingen.

Eenvoudig pand met omlijste ingang

Lage der A 17
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild. Omlijsting van de ingang.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen

Foto's (5)