Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningcomplex in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in Groningen

Woonhuis

Lage der A 9 A
9718BJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1933 1995 (rest.)
Architect: H.B. Bulder Bulder H.B. Bulder


Beschrijving van Woningcomplex in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit twee beneden- en vier bovenwoningen, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, overwegend uit oudere bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Lage der A, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de Groninger architect H.B. Bulder in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. In 1993-1994 is het complex gerestaureerd met inbegrip van de oorspronkelijke stalen kozijnen. Omschrijving Het symmetrisch opgezette gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is vijf traveeën breed en is uitsluitend in strekken gemetseld uit donkerrode baksteen. De middelste travee bevat de toegangen en de trap naar de bovenwoningen. Aan weerszijden bevinden zich twee brede raamtraveeën met grote rechtgesloten, meerledige stalen ramen. De drie middelste traveeën bezitten op de verdiepingen borstweringen met op de bovenste verdieping inpandige balkons onder betonplaten met aan weerszijden iets boven het platte dak uitstekende penanten, die de schoorstenen bevatten. De buitenste raamtraveeën bevatten ondiepe, rechthoekige erkervensters met eveneens een stalen roedeverdeling. Waardering Woningcomplex, gebouwd in een stijl, typisch voor de jaren dertig van de twintigste eeuw met kenmerken van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van de Groninger architect H.B. Bulder, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke en originele kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningcomplex in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in Groningen

Woonhuis met puntgevel

Lage der A 8
Groningen
Woonhuis met verdieping en onder zadeldak tegen puntgevel met toppilaster op kopje. Langs de zijden van de geveltop vlechtingen.

Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl

Lage der A 12
Groningen
Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van het Lage der A, gebouwd in 1885 in een ambachtelijk-tradition..

Wit gepleisterd hoekpand

Dwarsstraat 1
Groningen
Hoekpand met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde gevels, voorgevel, ter breedte van drie vensterassen, met houten kr..

Pand met rijk versierde gevel (Hotels.nl)

Hoge der A 12
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder dwars schilddak. De gevel is plm 1870 met stucwerk omlijstingen rond de vensters en aan d..

Grijs gepleisterd pand

Hoge der A 13
Groningen
Pand waarvan de gevelarchitectuur onder pleisterwerk verborgen is; voor de kap trijshuisje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningcomplex in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in Groningen

Foto's (2)