Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen

Gebouw

Lage der A 21
9718BK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de uit vrijwel aaneengesloten bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Lage der A op de hoek van de smalle Speldemakersgang, gebouwd in 1875 als graanpakhuis en zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als opslagruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak achter een tuitgevel. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit donkerrode baksteen. De middelste travee bevat de hijsdeuren en tegen de geveltop is een houten trijshuis aangebracht.De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld. De middelste travee heeft dezelfde dikte gekregen als de gevelhoeken, waardoor de raamtraveeën terug lijken te liggen. De gevelopeningen van ramen en deuren zijn segmentboogvormig gesloten. In de bovenste verdieping zijn rozetvensters aangebracht. Alle ramen zijn van ijzer en hebben een roedeverdeling. Bij onderdorpels en op andere plaatsen zijn tandlijstjes gemetseld. Waardering Pakhuis, zorgvuldig vormgegeven in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege: - zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; - zijn gaafheid; en - zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen

Wit pandje met puntgevel

Lage der A 18
Groningen
Eenvoudig woonhuis zonder verdieping onder zadeldak tegen puntgevel.

Wit pandje met puntgevel

Lage der A 24
Groningen
Eenvoudig woonhuis zonder verdieping onder zadeldak tegen puntgevel.

Eenvoudig pand met omlijste ingang

Lage der A 17
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild. Omlijsting van de ingang.

Wit gepleisterd herenhuis

Lage der A 14
Groningen
Drie traveeën breed herenhuis met verdieping. Alle vensters met zes ruiten en omgeven door stuclijsten met gestuct kuifstuk.

Pand met vensters in de kroonlijst

Hoge der A 26
Groningen
In de parterre gewijzigd pand met verdieping en lage zolderverdieping met vensters in de kroonlijst; tussen de vensters zeer grote gesneden ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)