Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Friesch-Groningsche Hypotheekbank in Groningen

Gebouw

Herebinnensingel 4 A
9711GH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1928
Architect: A.Th. van Elmpt W. Valk (beeldhouwwerk) Elmpt 1928 A.Th. van Elmpt W. Valk (beeldhouwwerk)


Beschrijving van Friesch-Groningsche Hypotheekbank

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Herebinnensingel, gebouwd in 1928 in opdracht van de Friesch-Groningsche Hypotheekbank naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een expressionistische bouwstijl met kenmerken van de Art Déco-stijl. Het bouwbeeldhouwwerk is van de hand van de Groninger beeldhouwer Willem Valk. Het gebouw is thans nog in gebruik als bankgebouw en inwendig drastisch verbouwd. Omschrijving Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond van 17 m (voorgevel aan de Herestraat) bij 52 m (de zijgevel aan de Herebinnensingel) en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder schilddaken. De iets uitspringende hoektravee heeft een steil, afgeknot tentdak. De dakbedekking bestaat uit zeer onregelmatig gelegde bonte Noorse leien. De gevels zijn boven een zwaar basement van basaltsteen opgetrokken uit donkerrode baksteen met verdiepte voegen. De gevels worden verticaal geleed door reeksen muurdammen waartussen smalle, hoge vensters zijn geplaatst in reeksen van twee of drie. In de hoektravee zijn de muurdammen het breedst. De twee gevels worden hier bekroond door iets uitgemetselde geveltoppen die hoger opgaande mezzanine-vensters omvatten. Op allerlei plaatsen - de borstweringsvelden, de velden boven de vensters, op de hoeken en bij de gevelbeëindiging - is het metselwerk met decoratieve vertandingen, kepers, kuiven en schilden verlevendigd. In het zware lijstwerk van de ingangspartij in de voorgevel, voor de gevelafdekkingen en op plaatsen met sluitstenen en andere verbindingselementen is rode zandsteen toegepast. Van eveneens rode zandsteen is op de hoek een reliëf van een beer geplaatst en boven de zij-ingang aan de Herebinnensingel een gevleugelde Mercuriuskop. Waardering Bankgebouw, opmerkelijk vormgegeven in de in Groningen zelden toegepaste stijl van de Art Déco naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en grote architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, vanwege zijn zeldzaamheid en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het brede gebouw ontving een zeer plastische, verticaal gerichte gevelgeleding. De nadrukkelijk gebruikte donkerrode baksteen, de veelkleurige dakbedekking en de geprononceerde uitvoering van de hoekpartij accentueren het gebouw op onnavolgbare wijze. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk element in een zichtas over het Hereplein naar het noorden van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Friesch-Groningsche Hypotheekbank in Groningen

Woonhuis in eclectische stijl

Herebinnensingel 5
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de Herebinnensingel, gebouwd in circa 1880 in een evenwichti..

Neo-classicistisch herenhuis met poortje

Heresingel 10
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1882 in ..

Herenhuis met rechte kroonlijst (Makelaardij 't Heerehuijs)

Herestraat 88
Groningen
Herenhuis met verdieping en lage zolderverdieping, de gevel van oranjerode baksteen, afgesloten door rechte kroonlijst.

Eclectisch herenhuis met houten gangpoortje

Heresingel 12
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1882 in o..

Nieuwsblad van het Noorden

Gedempte Zuiderdiep 24
Groningen
Inleiding KANTOORGEBOUW, gesitueerd op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Eerste Drift, gebouwd in 1903 in opdracht van R. Hazewink..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)