Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hotel Willems in Groningen

Gebouw

Herestraat 52 I
9711LK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1892
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1892 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Voormalig hotel Willems

Inleiding HOTEL, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Herestraat, gebouwd in 1892 in opdracht van J.H. Willems naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een eclectische bouwstijl. De begane grond van het jarenlang als hotel in gebruik geweest zijnde gebouw is thans in gebruik als winkelpand en de verdiepingen en aanbouw aan de achterzijde als wooneenheden, waartoe het gebouw inwendig geheel is aangepast. De balkons op de eerste verdieping zijn vernieuwd. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden. Omschrijving Het boven zijn omgeving uitstekende gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een mezzanine-verdieping die bekroond wordt door een attiek/balustrade. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met besneden consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorgevel is zeven raamtraveeën breed en symmetrisch van opzet. De begane grond wordt geheel in beslag genomen door twee aaneensluitende moderne winkelpuien. Het gevelwerk is geheel gestuct en van schijnvoegen voorzien. Alle vensters zijn rechtgesloten en zijn in het pleisterwerk voorzien van streksuggesties. De iets risalerende tweede en zesde travee, met op de eerste verdieping openslaande balkondeuren, zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk en bekronende decoraties. De eerste en tweede verdieping worden gescheiden door een cordonlijst die de horizontaliteit benadrukt. Het gebouw wordt bekroond door een forse balustrade/attiek met penanten en balusters. Waardering HOTEL, thans in gebruik als winkelpand met wooneenheden, gebouwd in 1892 naar ontwerp van architect P.M.A. Huurman in een monumentale, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn monumentaliteit en de architectonische kwaliteit van het ontwerp die tot uitdrukking komt in de fraaie eclectische vormgeving van de voorgevel. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Herestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485785
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Herestraat 52 (Groningen)
Het pand Herestraat 52 (boven de winkelpui) te Groningen anno 2012
Het pand Herestraat 52 (boven de winkelpui) te Groningen anno 2012
Locatie Groningen
Oorspr. functie hotel
Huidig gebruik horeca, winkel, wooneenheden
Start bouw 1892
Bouwstijl Eclecticisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 485785
Architect P.M.A. Huurman
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Herestraat 52 in Groningen is een monumentaal pand, dat in 1892 werd gebouwd naar een ontwerp van de architect P.M.A. Huurman.

Geschiedenis en beschrijving

Herestraat 52 werd in 1892 gebouwd in opdracht van de Groninger hotelhouder Jan Hendrik Willems. Het pand werd door de architect Huurmans ontworpen in een eclectische bouwstijl. Het gebouw heeft tot ver na de Tweede Wereldoorlog dienstgedaan als hotel. In de jaren zestig van de 20e eeuw werd het hotel gesloten. Er werd een andere bestemming aan het pand gegeven. Er werd onder meer een sportartikelenzaak in het pand gevestigd. Na het vertrek van deze zaak in het begin van de jaren tachtig was het voormalige hotel enige tijd gekraakt, maar werd in maart 1981 ontruimd door de politie. Daarna werden er wooneenheden gerealiseerd door de Stichting Studenten Huisvesting. De benedenverdieping kreeg een winkel- en een horecafunctie.

Het pand steekt boven de naastgelegen panden uit en telt drie bouwlagen en een mezzaninelaag met een forse balustrade als bekroning. De symmetrisch vormgegeven voorgevel heeft een breedte van zeven raamvlakken, een patroon dat op de begane grond niet wordt doorgezet. Daar bevinden zich twee gescheiden winkelpuien. De eerste verdieping heeft aan de linker- en aan de rechterzijde een balkon bij respectievelijke het tweede en het zesde raamvlak, die beide iets naar voren steken. De voorgevel is boven de pui voorzien van een pleisterlaag, waarin decoratieve elementen zijn aangebracht.

Het pand aan de Herestraat 52 is erkend als rijksmonument vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Onder meer de fraaie vormgeving van de voorgevel, de situering in de oostelijke gevelwand van de Herestraat en het feit dat het pand gezien kan worden als een karakteristiek voorbeeld van het werk van Huurman speelden een rol bij de toewijzing tot rijksmonument.

Groningen Herestraat 52.JPG

Monumenten in de buurt van Voormalig hotel Willems in Groningen

Woonhuis met jongere winkelpui (The Sting)

Herestraat 69
Groningen
Inleiding WOONHUISPAND MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraat, bestaande uit twee van oor..

Diep pand met verhoogde voorgevel (Score)

Herestraat 40
Groningen
Diep pand onder zadeldak. Voorgevel verhoogd met lage zolderverdieping en later gepleisterd. In de beganegrond van het Hoogstraatje vier sma..

Voormalig pakhuis

Gelkingestraat 39
Groningen
Achter in de z.g. Munstersegang genummerd 39-3, pand met hoge topgevel met blokken langs de hijsluiken, venster terzijde. In de top trijshu..

Drie traveeën breed onderkelderd hoekpand (De Stijlkamer)

Gelkingestraat 33
Groningen
Drie traveeën breed onderkelderd hoekpand met volledige verdieping en lage zolderverdieping. Op de verdieping zesruitsvensters; forse kroon..

Hoog winkel-woonhuis in eclectische stijl(Costa Rei)

Gelkingestraat 25A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Gelkingestraat, gebouwd in circa 1885 in een rijk versierde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig hotel Willems in Groningen

Foto's (2)