Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hotel Willems in Groningen

Gebouw

Herestraat 52 I
9711LK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1892
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1892 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Voormalig hotel Willems

Inleiding HOTEL, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Herestraat, gebouwd in 1892 in opdracht van J.H. Willems naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een eclectische bouwstijl. De begane grond van het jarenlang als hotel in gebruik geweest zijnde gebouw is thans in gebruik als winkelpand en de verdiepingen en aanbouw aan de achterzijde als wooneenheden, waartoe het gebouw inwendig geheel is aangepast. De balkons op de eerste verdieping zijn vernieuwd. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden. Omschrijving Het boven zijn omgeving uitstekende gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een mezzanine-verdieping die bekroond wordt door een attiek/balustrade. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met besneden consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorgevel is zeven raamtraveeën breed en symmetrisch van opzet. De begane grond wordt geheel in beslag genomen door twee aaneensluitende moderne winkelpuien. Het gevelwerk is geheel gestuct en van schijnvoegen voorzien. Alle vensters zijn rechtgesloten en zijn in het pleisterwerk voorzien van streksuggesties. De iets risalerende tweede en zesde travee, met op de eerste verdieping openslaande balkondeuren, zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk en bekronende decoraties. De eerste en tweede verdieping worden gescheiden door een cordonlijst die de horizontaliteit benadrukt. Het gebouw wordt bekroond door een forse balustrade/attiek met penanten en balusters. Waardering HOTEL, thans in gebruik als winkelpand met wooneenheden, gebouwd in 1892 naar ontwerp van architect P.M.A. Huurman in een monumentale, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn monumentaliteit en de architectonische kwaliteit van het ontwerp die tot uitdrukking komt in de fraaie eclectische vormgeving van de voorgevel. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Herestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485785
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Voormalig hotel Willems in Groningen

Woonhuis met jongere winkelpui (The Sting)

Herestraat 69
Groningen
Inleiding WOONHUISPAND MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraat, bestaande uit twee van oor..

Diep pand met verhoogde voorgevel (Score)

Herestraat 40
Groningen
Diep pand onder zadeldak. Voorgevel verhoogd met lage zolderverdieping en later gepleisterd. In de beganegrond van het Hoogstraatje vier sma..

Voormalig pakhuis

Gelkingestraat 39
Groningen
Achter in de z.g. Munstersegang genummerd 39-3, pand met hoge topgevel met blokken langs de hijsluiken, venster terzijde. In de top trijshu..

Drie traveeën breed onderkelderd hoekpand (De Stijlkamer)

Gelkingestraat 33
Groningen
Drie traveeën breed onderkelderd hoekpand met volledige verdieping en lage zolderverdieping. Op de verdieping zesruitsvensters; forse kroon..

Hoog winkel-woonhuis in eclectische stijl(Costa Rei)

Gelkingestraat 25A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Gelkingestraat, gebouwd in circa 1885 in een rijk versierde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)