Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige café Suisse in Groningen

Gebouw

Herestraat 26
9711LJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1893
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1893 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Voormalige café Suisse

Inleiding CAFE, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Herestraat, gebouwd als 'Café Suisse' in 1893 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is diverse malen verbouwd, bezit een moderne pui en is inwendig aangepast aan de huidige functie als winkelpand. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een nieuwe golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en voorzien van een laat negentiende eeuwse lijstgevel met een eclectisch decoratie-schema. De pui is modern. Op de verdieping bevindt zich voor de middentravee een segmentvormig balkon met openslaande balkondeuren en een sierlijk smeedijzeren hekwerk. De drie vensters zijn rechtgesloten en samengevat in stuc lijstwerk, in de vorm van een 'Serliana'. De drie vensters hebben een doorlopend bovenkalf, bezet met rozetten. Het boogveld van het tympaan boven het middelste venster is versierd met stucwerk in hoogreliëf waarin schilddragende putti zijn uitgebeeld. De muurdammen van de bovenste verdieping en de kroonlijst zijn bezet met florale motieven, vazen en rank- en loofwerk. De kroonlijst draagt een geprofileerde bakgoot. Waardering CAFE, thans winkelpand, met een zorgvuldig vormgegeven eclectische lijstgevel naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de zeldzame compositie van de gevel. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de oostelijke gevelwand van de Herestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485779
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige café Suisse in Groningen

Dubbel pand met versierde gevel en lijst (Pleisure)

Herestraat 28
Groningen
Pand waarvan het voorhuis in de 18e eeuw door een dwarskap gedekt is en de gevel door een gootlijst met gebeeldhouwde consoles afgesloten. H..

Dubbel pand met versierde gevel en lijst (Arendonk)

Herestraat 30
Groningen
Pand waarvan het voorhuis in de 18e eeuw door een dwarskap gedekt is en de gevel door een gootlijst met gebeeldhouwde consoles afgesloten. H..

Diep pand met verhoogde voorgevel (Score)

Herestraat 40
Groningen
Diep pand onder zadeldak. Voorgevel verhoogd met lage zolderverdieping en later gepleisterd. In de beganegrond van het Hoogstraatje vier sma..

Pand met afgeknotte puntgevel

Herestraat 13
Groningen
Pand waarvan de gevel nog grotendeels vroeg 17e eeuws. Top afgeknot. Muurwerk doorregen door natuurstenen banden, boven de vensters der verd..

Winkelhuis in classicistische bouwstijl

Vismarkt 6
Groningen
Inleiding WINKELHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt in de smalle doorgang naar de Herestraat, het Koude Ga..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)