Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpui Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier in Groningen

Gebouw

Herestraat 7
9711LA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1912
Architect: A.L. van Wissen Wissen A.L. van Wissen


Beschrijving van Winkelpui Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier

Inleiding WINKELPUI, onderdeel van een ouder woonhuis, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Herestraat op de hoek van een doorgang onder de bebouwing die naar de Vismarkt leidt, het Koude Gat, aangebracht in 1912 in opdracht van K.T. Meier, schoenenmagazijn, naar ontwerp van de Groninger architect J.L. van Wissen in een klassiek ambachtelijk-traditionele uitvoering. Omschrijving De winkelpui bestaat uit een toegangsdeur en een etalage, die op een hardstenen basement met rondgezette hoeken zijn geplaatst. In het basement zijn drie vensters aangebracht, waarvan twee met dezelfde ronding. De driedelige etalageruit is gevat in een houten sponning en twee halfronde messing roeden op de ronding van de hoekruiten. De etalage wordt afgesloten door een in hout en beschilderd glas uitgevoerde naambalk, die zich uitstrekt over de onderdoorgang van het Koude Gat, de etalage en de toegangsdeur. Het opschrift op de naambalk in zwart met gouden letters luidt: "Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier, teleph. no. 1733". De naambalk is ter hoogte van de rondingen van de etalage onderbroken door eveneens ronde bovenlichten. Het verwerkte hout van de pui is blankgelakt en waarschijnlijk mahonie. Het basement werd zwart geschilderd. Waardering Winkelpui in ouder woonhuis, zorgvuldig en verfijnd vormgegeven met gebogen etalagevensters en naambalk met beschilderd glas, uitgevoerd in een opmerkelijk materiaalgebruik van mahoniehout en messing roeden, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn uitzonderlijke gaafheid en uniciteit, alsmede vanwege zijn betekenis voor de architectuurgeschiedenis als bijzonder waardevolle representant van de karakteristieke winkelarchitectuur uit het begin van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpui Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier in Groningen

Winkelhuis in classicistische bouwstijl

Vismarkt 6
Groningen
Inleiding WINKELHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt in de smalle doorgang naar de Herestraat, het Koude Ga..

Pand met afgeknotte puntgevel

Herestraat 13
Groningen
Pand waarvan de gevel nog grotendeels vroeg 17e eeuws. Top afgeknot. Muurwerk doorregen door natuurstenen banden, boven de vensters der verd..

Kledingwinkel in classicistische bouwstijl (F.I.J)

Herestraat 1
Groningen
Inleiding FOURNITURENMAGAZIJN MET JONGERE WINKELPUI, markant gesitueerd op de hoek van de Herestraat tussen de Grote Markt en de Vismarkt, g..

Twee gecombineerde panden (Sissy Boy)

Tussen Beide Markten 4
Groningen
Tot een pand verenigde panden. Het hoekgedeelte onder zadeldak met voorschild. Omgaande kroonlijst met bloklijst onder de goot. Zes- en vier..

Linker deel pand van zes traveeën breed (The Phone House)

Vismarkt 12
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping, zes venstertraveeen breed. De gevel afgesloten door een forse kroonlijst, schilddak met twee ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpui Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier in Groningen

Foto's (2)