Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Zwitserse huis in Groningen

Woonhuis

Heresingel 13
9711ER Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1894
Architect: A. Salm Salm 1894 A. Salm


Beschrijving van Het Zwitserse huis

Inleiding VILLA, gesitueerd in een reeks van vrijstaande bouwwerken aan de zuidzijde van de Heresingel, gebouwd in 1894 naar ontwerp van de landelijk befaamde Amsterdamse architect A. Salm in opdracht van de weduwe H. Mees-Gockinga in Chalet-stijl. Het gebouw is sinds lange tijd in gebruik geweest als universitair instituut en daartoe inwendig gedeeltelijk aangepast.Thans is het gebouw in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een onregelmatige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak, belegd met een rode pan met op de nokken rode terracotta pinakels. Het basement is opgetrokken uit een grijze verblendsteen en afgedekt met een waterlijst in een roze Bremer zandsteen, waarop een borstwering is geplaatst in een oranje-rode verblendsteen met een ingemetseld ijskristalmotief in een gele kleur. De gevels zijn geheel wit gepleisterd met dorpelbanden in een gele verblendsteen. Een aantal vensters is gedekt met segmentbogen, andere zijn omgeven met rijk bewerkt houten lijstwerk. Voor de centrale dubbele toegangsdeur is een portiek geplaatst met een open kapconstructie. De glazen zijwanden bevatten kleurig glas-in-lood. Daarboven is een overhoeks geplaatste houten erker aangebracht, die bekroond is met een spits. In het westelijk deel van de hoofdgevel is een loggia ingebroken; voor de eerste verdieping bevindt zich een houten balkon met een sierlijk bewerkte balustrade. De kap is samengesteld uit een rijk afwisselende compositie van verschillende daken met wolfseinden en overstekken. Inwendig nog van belang de hal met witmarmeren vloer, houten trap met balusters en de kamer en suite op de bel ├ętage met driezijdig aangebouwde serre aan de zuidgevel met bovenlichten met paars glas en grijsmarmeren schouw met rijk bewerkte eikehouten schouwmantel. Waardering Vrijstaande villa, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw door zijn afwisselende geleding, de contrastrijke kleurstelling en de gedetailleerd bewerkte houten constructies een overtuigende en zeldzame representant van de karakteristieke Chalet-stijl van rond de eeuwwisseling. Tevens vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de stedebouwkundig hoogwaardige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Zwitserse huis in Groningen

Dubbele villa in eclectische stijl

Heresingel 15
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, gesitueerd in een reeks vrijstaande bouwwerken aan de zuidzijde van de Heresingel, gebouwd in 1897 in opdracht van ..

Driedelige eclectische villa

Heresingel 7
Groningen
Inleiding VILLA, bestaande uit drie zelfstandige eenheden, gesitueerd in een reeks vrijstaande villa's aan de zuidzijde van de Heresingel, g..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Heresingel 24
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1898 naar ontwerp van de Gronin..

Eclectische villa

Heresingel 5
Groningen
Inleiding VILLA, gesitueerd in een reeks van vrijstaande villa's aan de zuidzijde van deHeresingel, gebouwd omstreeks 1895 en vormgegeven in..

Neo-classicistisch herenhuis

Heresingel 30A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1883 in opdracht van J.P. Alofs ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Zwitserse huis in Groningen

Foto's (1)