Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Groningen

Woonhuis

Herebinnensingel 5
9711GE Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de Herebinnensingel, gebouwd in circa 1880 in een evenwichtig vormgegeven eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het drie traveeën brede gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwart geglazuurde oude holle pan. De gevel wordt afgesloten door een daklijst met een geprofileerde bakgoot. De voorgevel is vier traveeën breed en geheel witgepleisterd: op de begane grond voorzien van horizontale groeven, de verdieping is vlak uitgevoerd. De begane grond bevat twee segmentboogvormig gesloten ramen tussen twee deuren met bovenlichten. De ramen hebben boven de segmentvormige sluitingen gesprofileerd stuc lijstwerk en de deuren hebben kroonlijstachtige bekroningen, versierd met rankwerk. De overgang naar de verdieping wordt gemarkeerd door een cordonlijst in stuc, waarop de decoratieve borstweringen van de drie brede verdiepingsvensters rusten. Ook deze vensters hebben segmentlijstjes. De achtergevel is eveneens gestuct met horizontale groeven en heeft op de eerste verdieping over de volle breedte een houten balkon, rustend op houten kolommen. In het midden een aardige gestucte kajuit met geknikte houten lijst. Inwendig nog van belang de bewerkte houten schouwen en vensterbanken op gesneden consoles in de voorkamers en een trap met fraai bewerkte houten beëindigingen. Waardering Woonhuis, evenwichtig vormgegeven met een fraaie gepleisterde lijstgevel uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege dit in Groningen vrij zeldzame type woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485659
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Groningen

Friesch-Groningsche Hypotheekbank

Herebinnensingel 4A
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Herebinnensingel, gebouwd in 1928 in opdracht van de Friesch-Groningsche..

Neo-classicistisch herenhuis met poortje

Heresingel 10
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1882 in ..

Eclectisch herenhuis met houten gangpoortje

Heresingel 12
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET HOUTEN GANGPOORTJE, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1882 in o..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Heresingel 24
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1898 naar ontwerp van de Gronin..

Herenhuis met rechte kroonlijst (Makelaardij 't Heerehuijs)

Herestraat 88
Groningen
Herenhuis met verdieping en lage zolderverdieping, de gevel van oranjerode baksteen, afgesloten door rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl in Groningen

Foto's (1)