Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gerarda Gockingagasthuis in Groningen

Gebouw

Grote Rozenstraat 78 A
9712TK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Gerarda Gockingagasthuis

Inleiding GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gesitueerd evenwijdig aan de zuidzijde van de Grote Rozenstraat, gebouwd in 1870 en uitgebreid in 1882 en 1891, in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woningen zijn thans nog steeds bewoond. Omschrijving De woningen zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen één bouwlaag onder een zadeldak. De woningen zijn drie en vier traveeën breed, herkenbaar aan de schoorsteenkoppen op de daknok. De voorgevels zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen. In de voorgevels zijn grote vensters geplaatst op een lage borstwering. De kozijnen hebben afgeronde hoeken met rollagen. De schuifvensters bezitten een houten roedeverdeling (vijf x drie). De deurkozijnen zijn smaller dan de vensters en voorzien van kalf, paneeldeur en gepaard bovenlicht. Op alle kozijnen is een rollaag gemetseld. Een gang tussen twee bouwvolumes, leidend naar een achtererf, is afgesloten met een vlakke schroten deur met kozijn, waarop metselwerk tot goothoogte werd opgetrokken. Boven deze deur is een natuurstenen naamplaat aangebracht met de stichtingsdatum. De bouwvolumes zijn afgedekt met zadeldaken, voorzien van een geglazuurde Hollandse pan. Aan de langsgevels zijn drie eenvoudige bakgoten met lijst aangebracht. Waardering GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gebouwd in drie bouwfasen tussen 1870 en 1891 in een een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de volkshuisvesting in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gerarda Gockingagasthuis in Groningen

Middengasthuis (Grote Leliestraat)

Grote Leliestraat 51
Groningen
Inleiding GASTHUIS MET TOEGANGSPOORT, genaamd het Midden Gasthuis, gesitueerd aan een groot binnenterrein aan de noordzijde van de Grote L..

Pieternellagasthuis (alleen voorgevel)

Grote Leliestraat 34
Groningen
Uitsluitend de voorgevel van het Pieternella-gasthuis, 1872. Twee vleugels van resp. vijf en zes venstertraveeen ter weerszijden van half ro..

Witgepleisterd woonhuis met dwars achterhuis

Zoutstraat 16
Groningen
18e eeuws WOONHUIS, in twee fasen gebouwd, bestaande uit voorhuis (ca. 1733-34), waaraan in 1876 vastgebouwd tuinmuur en dwarshuis (1774); w..

Dubbel pakhuis

Havenstraat 12
Groningen
Diep tweeling pakhuis doorlopend tot de Zoutstraat, drie verdiepingen hoog met twee zolderverdiepingen; in het zuidelijke pand serie hijslui..

Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen)

Leliesingel Boteringesingel Kruissingel
Groningen
Aan de NW zijde van de stad tot plantsoen vervormde 4 BASTIONS, waaronder een walfragment met poterne, en bijbehorende gedeelte vestinggrach..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gerarda Gockingagasthuis in Groningen

Foto's (1)