Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grand Theatre in Groningen

Gebouw

Grote Markt 35
9711LV Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1929 (muren ten dele middeleeuws) 1995 (rest.)
Architect: G. Saville Saville G. Saville


Beschrijving van Grand Theatre

Inleiding BIOSCOOP, gesitueerd in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Grote Markt, gebouwd in 1929 in opdracht van de combinatie J. Oostenrijk, B.H. Mekel en erven Bronda, naar ontwerp van G. Saville in een bouwstijl met elementen van de Art Déco en de Amsterdamse School. Het interieur is van ondergeschikt belang. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd (1994) en zal weer in gebruik worden genomen als theater. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. In de gevel is een gele baksteen verwerkt. Het gevelvlak wordt verlevendigd door in het vlak verspringende delen en lisenen, waardoor een geometrisch patroon in het totale vlak is ontstaan. Een zeventredige inpandige trap leidt naar een brede portiek onder een rechthoekig bakstenen balkon op een betonnen plaat. Midden op de verdieping bevindt zich een groot staand venster met een fijne, geometrische roedeverdeling en ingevuld met gekleurd glas. Het overige gevelvlak wordt geopend door rechthoekige vensters en vensterreeksen van verschillend formaat onder rollagen. De gevelbeëindiging verloopt sprongsgewijs. Op driekwart hoogte van de gevel is een reclamebalk in ijzer en neonbuis aangebracht: Grand Theatre. Waardering Bioscooptheater, genaamd Grand Theatre, gebouwd in de bouwstijl van de verstrakte Amsterdamse School met elementen van de Art Déco-stijl uit de jaren twintig, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien is het gebouw als voormalige bioscoop tevens van grote betekenis voor de Groninger cultuurgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485626
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Grand Theatre kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Grand Theatre of met Grand Theatre in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Grand Theatre inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Grand Theatre en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Grand Theatre in Groningen

Hotel De Doelen

Grote Markt 36
Groningen
Hotel de Doelen. Onderkelderd pand met twee verdiepingen onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen, waarop kap. Omlijste ingang.

Pand met klokgevel (Drie gezusters)

Grote Markt 36
Groningen
Bij 36 getrokken eveneens onderkelderd pand met klokvormige bekroning gedateerd 1730.

Pand met rechte kroonlijst (Groote Griet)

Grote Markt 37
Groningen
Pand waarvan de voorbouw met verdieping; later verhoogde 2e verdieping door een rechte kroonlijst aan de gevel afgesloten.

Smal rood pand met halsgevel (Café Hoppe)

Grote Markt 38
Groningen
Smal pand met halsgevel waartegen gebeeldhouwde klauwstukken; gebeeldhouwde omlijsting van topvenster. Aardige 19e eeuwse pui.

Pand met natuurstenen geveltop

Poelestraat 8
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen topgevel; de top geheel van zandsteen gebeeldhouwd in vroeg 17e eeuwse trant met beslagwerk waartus..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)